Sari direct la conținut

Teodorovici nu renunță la ideea de a-i lăsa fără transport gratuit cu trenul pe studenții cu restanțe: De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură?

HotNews.ro
Tren, Foto: Hotnews
Tren, Foto: Hotnews

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu renunță la ideea de a-i lăsa pe studenți fără transport gratuit cu trenul și de a condiționa această facilitate de performanța lor, adică să beneficieze de călătorii gratuite doar studenţii fără restanţe. „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi”, a declarat joi Eugen Teodorovici. El a mai susținut că limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenţi vrea să aplice gratuitate în alte ramuri de transport – rutier şi naval.

Teodorovici susține că facilităţile actuale pentru studenţi privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit.

„De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii? Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: . Este corect?”, a declarat Teodorovici, citat de Mediafax.

Ministrul Finanţelor a mai susținut că limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenţi vrea să aplice gratuitate în alte ramuri de transport, precum domeniul rutier şi naval.

„În primul rând de ce pe calea ferată? De ce nu şi pe rutier şi pe naval? Sunt studenţi, copii în Turcia care nu au nici cale ferată, nici transport rutier. Asta este zona în care ei trăiesc, nu trebuie să fie (gratuitate n.r.) şi pe naval?” a mai spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul vrea să condiţioneze toate aceste gratuităţi de perfomanţa academică: „De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi. Vine statul şi suportă şi încurajează învăţatul cu note bune şi note mari”.

Nu este prima dată când ministrul Finanțelor vorbește despre eliminarea gratuităților la transportul feroviar pentru studenți, fiind una dintre măsurile din „pachetul de austeritate” anunțat la jumătatea acestei luni și în care intră și impozitarea pensiilor speciale.

„Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi. Sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură”, declara Teodorovici.

El a susținut că astfel de măsuri nu sunt luate „din lipsă de bani”, ci „sunt măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Anunțul lui Teodorovici a generat nemulțumirea studenților. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a reacționat imediat și a cerut coaliţiei de la guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

„Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării”, spuneau reprezentanţii studenţilor.

Potrivit acestora, problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de faţă constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenţii să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare.

Chiar şi în condiţiile creşterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenţilor cu articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare şi eventualele participări la manifestări ştiinţifice, arată ANOSR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro