Sari direct la conținut

Teoria unui psiholog italian: Violenta genetica a decreteilor – cauza delictelor comise de romani in Italia

HotNews.ro

O teorie socanta despre romani a inceput sa circule in Italia, dupa recentele evenimente de violenta de care au fost acuzati tineri romani, cum ar fi violurile de la Guidonia sau Caffarella. Este aceea a psihologului Margherita Carotenuto, care si-a lansat studiul in suplimentul “Familia si Minorii” al unuia din cele mai prestigioase cotidiane din Peninsula, Il Sole 24 Ore. Conform teoriei, asa-numitii decretei, adica romanii nascuti intre 1966-1989 ar fi caracterizati de un grad de violenta superior mediei.

Punctul de plecare al psihologului este afirmatia (nesustinuta prin dovezi) ca delictele comise de romani ar fi mai violente decat cele comise de alti imigranti stabiliti in Italia. Romanii, conform Margheritei Carotenuto, ”chiar in situatii aparent normale ucid cu o usurinta si o precizie impresionante”.

Continuand afirmatiile aberante, Carotenuto generalizeaza si aduce ca “argument”o presupusa perceptie minimalizatoare asupra vietii umane din partea romanilor: “Unii au remarcat deja aceasta lipsa de valoare atribuita vietii umane, chiar propriei vieti, nu doar cea a victimelor. Ei (romanii n.red.), pentru cateva monede sau obiecte fara valoare, risca sa-si lase pielea.”

Urmatorul pas in dezvoltarea teoriei este schitarea unui profil de monstri al tuturor romanilor imigranti: “Exista un comportament deviant la romani, aproape intotdeauna imigrati clandestini, dar nu neaparat, care se percepe ca o furie neomeneasca, departe de orice e uman”.

Urmeaza sustinerea teoriei, cu argumente istorice si antropologice demne de cea mai pura doctrina rasiala: “nu este de ajuns, pentru a explica aceasta situatie, analiza caracterului istoric, sociologic, antropologic si politic, care cu siguranta sunt utile, in general, pentru a intelege conditia in care se gasesc aceste populatii, in momentul in care se duc in alte tari pentru a cauta conditii mai bune de viata”.

Romania, continua psihologul italian, “a avut un regim considerat mai putin opresiv decat alte tari din blocul comunist (?! N.red.). In plus, este o tara catolica (SIC!), facand parte din fostul imperiu roman”. “De ce polonezii, provenind si ei dintr-un stat ex-comunist si catolic, nu au avut comportamentul violent al romanilor, cand au emigrat in Italia?”- se intreaba retoric psihoterapeuta.

Explicatia, continua ea, ar fi existenta, in istoria recenta a Romaniei, a unui aspect “ingrijorator si foarte putin studiat (…)- politica demografica a lui Ceausescu”. Citand copios expresii si declaratii din filmul “Decreteii”- al regizorului Florin Iepan, autoarea trage concluzia ca unul din efectele psihologice ale politicii ceausiste ar fi gradul de violenta genetica al copiilor nascuti intre 1966 si 1989, dupa emanarea decretului 770 de interzicere a avortului. Urmeaza un capitol in care sunt descrise conditiile teribile ale copiilor abandonati in orfelinate, transformate in “lagare” dupa caderea regimului.

Carotenuto citeaza apoi studiile unor oameni de stiinta pro-abortionisti (David, Speyrer) in care sunt descrise efectele unor sarcini nedorite (“born unwanted”) asupra nou-nascutilor: “copiii femeilor care nu au putut face un avort prezinta dificultati de caracter psihologic, anxiozitate, comportamente agresive si exibitioniste, iar cand devin adulti au inclinatii catre droguri si alcool”. Carotenuto face in continuare un calcul, in legatura cu acei copii nascuti in generatia “decretului 770”, vorbind despre “doua milioane de copii romani nascuti la comanda in numai 3 ani, dar abandonati apoi cu miile de catre familiile incapabile sa ii creasca”.

Consecintele negative dezastruoase asupra copiilor romani s-ar extinde, conform autoarei, si asupra copiilor “nedoriti in inconstientul mamei”, nu doar cei, in mod explicit, nedoriti.

In subcapitolul “Ura canalizata”, Margherita Carotenuto continua teoria sa “determinista”: “Natura nu admite buna credinta, procedeaza in mod real. E usor de imaginat ce a putut absorbi un fat daca constrangerea catre maternitate este externa: acel nou organism, viitor adult, se structureaza, la nivel celular, in jurul sentimentelor de ura, de furie, de excludere”.

Dar “studiul” nu se limiteaza la a expune asa zisele cauze ale “criminalitatii feroce a romanilor”. O alta teorie, derivata din prima, este legata chiar de… aderarea Romaniei la Uniunea Europeana! Situatia minorilor, in special a celor aflati in orfelinate, precum si adoptiile incurajate dupa 1990, ar fi pus in pericol chiar procesul de intrare a Romaniei in Uniune.

Tocmai de aceea, continua autoarea, s-ar fi incercat ascunderea generatiei decreteilor: “Exista inca ceva in acest comportament (al Romaniei, n.red.) care nu este pe deplin de inteles numai din perspectiva fricii Romaniei de a nu fi admisa in Europa daca nu se adecveaza standardelor europene. Romania s-ar fi putut limita la introducerea unor controale mai severe si stabilirea unei limite numerice la adoptiile internationale. Dar de ce s-a decis blocarea totala si ilimitata in timp (a adoptiilor, n.red.)? Poate, in conditia umana a acestor copii ar fi putut fi vizibile efectele optiunilor propagandistice cum ar fi “dezvoltarea demografica”, recunoscute chiar la nivel international din diferite motive, dar care s-au dovedit a fi, fara discutie, patogene, o bataie de joc asupra careia, inauntrul si in afara Romaniei s-a preferat asternerea unui val rusinos de “secretizare”.

Teoria psihologului Margherita Carotenuto, publicata – asa cum am amintit- de unul din cele mai importante si serioase cotidiane italiene, si-a gasit recent o expunere neasteptata. Studiul italiencei a fost prezentat chiar la sediul UNICEF de la Roma, in cadrul unei conferinte desfasurate sambata, 28 martie, pe tema infractionalitatii romanilor din Peninsula.

La intrebarea “De ce sunt romanii atat de violenti?”, au raspuns trei invitati: Marisa Persiani (psiholog si judecator onorific), magistratul Paola Manfredonia si Margherita Carotenuto. Pe baza filmului realizat de Florin Iepan, a unui studiu american despre copiii nedoriti si luand ca element decisiv presupusa cruzime a romanilor din Peninsula, Carotenuto a tras concluzia ca violenta tinerilor romani este un efect al politicii demografice ceausiste.

La acea conferinta a fost prezent si Gabriel Rusu, fost consilier adjunct in primaria Romei, el insusi nascut in perioada luata in vizor de “analiza”, care a declarat pentru Gazeta Romaneasca: “Am ramas cu gura cascata, doamna psiholog a spus ca suntem in masura sa afirmam ca acele persoane, in marea lor majoritate, vor fi persoane violente. Multi din sala au fost surprinsi. In pauza am incercat sa contrazic teoria, vorbind cu una din relatoare, si i-am cerut sa nu generalizeze asemenea presupuneri. I-am cerut, de asemenea, sa pot interveni pe parcursul discutiilor. Nu a vrut sa vorbeasca, dar mi-a spus ca vom discuta dupa reinceperea lucrarilor. Dar dupa pauza Margherita Carotenuto a repetat concluzia sa, adaugand: “ca sa raspund fostului consilier adjunct, romanii au vrut sa uite aceasta drama, crezand ca vor sterge cu buretele, dar sa stiti ca efectele acestei drame au ramas, sa nu credeti ca cineva poate sa le stearga efectele”.

O alta romanca prezenta a incercat sa dea o replica, dar i s-a raspuns ca nu sunt prevazute interventii din partea publicului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro