Sari direct la conținut

The Guardian: Banca Mondiala isi incalca propiile reguli in timp ce milioane de oameni isi pierd terenurile

HotNews.ro

O analiza a documentelor Bancii Mondiale arata ca proiectele privind aprovizionarea cu apa si electricitate, dar si cele de transport, contravin prevederilor ce au rolul de a proteja drepturile indigenilor, scrie The Guardian.

Banca Mondiala a incalcat in mod repetat propriile politici asupra protejarii drepturilor populatiilor indigene, prin finantarea proiectelor ce au dus la perderea terenurilor de catre 3,4 milioane de fermieri si locuitori ai zonelor periferice ale oraselor in ultimul deceniu.

Proiectele, pentru care Banca Mondiala a finantat mai mult de 60 de miliarde de dolari, aveau ca scop dezvoltarea surselor de aprovizionare cu apa si electricitate si extinderea retelelor de transport in unele dintre cele mai sarace tari ale lumii. Insa acestea au avut ca rezultat stramutarea unui numar de 1,2 milioane de oameni in Vietnam numai in ultimii 10 ani, cu scopul de a construi baraje si centrale energetice. In plus, mai mult de 1 milion de chinezi au fost de asemenea stramutati in urma unor investitii de 12 miliarde de dolari.

Banca Mondiala si-a asumant ca scopuri principale eradicarea saraciei extreme si reducerea discrepantelor de venit la nivel mondial.

Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie, alaturi de alte agentii (precum si The Guardian), au analizat mai mult de 6000 de documente ale Bancii Mondiale si au intervievat actuali si fosti angajati ai Bancii Mondiale si oficiali guvernamentali implicati in proiectele finantate de catre banca.

Investigatia a aratat ca, in multe dintre cazuri, organizatia nu a urmat politicile interne cu privire la monitorizarea demersurilor de stramutare cauzate de implementarea proiectelor si la asigurarea adapostului si perspectivelor de angajare pentru acesti oameni.

Mai mult, multe dintre proiecte au la baza consumul de combustibili fosili, precum termocentrala de la Tata Mundra. De la numirea sa in functia de presedinte al Bancii Mondiale in 2012, Jim Yong Kim si-a asumat explicit rolul de a combate provocarile ridicate de schimbarile climatice si reducerea consumului de combustibili fosili. Saptamana aceasta, Jim Yong Kim a propus inalturarea subventiilor pentru consumul de combustibili fosili si introducerea unei taxe pe baza emisiilor de carbon.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro