"Tigrul din orasul nostru", prima productie a Teatrului "Matei Visniec" din Suceava, cel mai nou teatru de stat din tara
Cel mai nou teatru de stat din tara, Teatrul „Matei Visniec” din Suceava va prezenta la inceputul lunii septembrie prima sa productie, piesa „Tigrul din orasul nostru” de Gianina Carbunariu. Avanpremiera va avea loc joi, 8 decembrie, de la ora 19, iar premiera – vineri, 9 decembrie, de la aceeasi ora, in prezenta autoarei.
Cel mai nou teatru de stat din Romania, Teatrul Municipal „Matei Visniec” din Suceava a ales sa lucreze pentru prima sa productie cu artisti tineri, puternici si creativi, apreciati atat de catre critica de specialitate dar si de catre public: este vorba despre regizorul Bobi Pricop, si de scenograful Adrian Damian, potrivit unui comunicat al institutiei de cultura remis HotNews.ro
„Cu pasi mici dar calitativi, cu accent pe actul cultural de valoare, putem reusi in scurta vreme sa asezam Suceava pe harta teatrului romanesc si, de ce nu, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, sa obtinem un beneficiu de imagine la nivel international„, a declarat Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului Municipal „Matei Visniec” din Suceava.
Echipa de creatie a lucrat un text al Gianinei Carbunariu, una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia romana contemporana. Textele Gianinei au fost montate nu doar in Romania, ci si in importante teatre din Europa, Royal Court Theatre din Londra sau Schaubuhne din Berlin fiind doar doua exemple, potrivit comunciatul amintit.
Bobi Pricop este unul dintre cei mai apreciati regizori ai tinerei generatii. A participat, cu spectacolele sale, la prestigioase festivaluri internationale: Edinburgh Fringe (2015), Bienala de Dramaturgie „New plays from Europe” de la Wiesbaden, Germania (2014) unde a obtinut si premiul publicului pentru spectacolul „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, montat la Teatrul National „Marin Sorescu”, Craiova (2013), Avignon Le OFF, cu spectacolul „Amalia respire profondement” de Alina Nelega, montat la Theatre Les Dechargeurs, Paris in 2013, Festivalul Demoludy Olsztyn Polonia, Skupi Festival Macedonia 2012 etc.
Pentru spectacolul „Pisica verde” de Elise Wilk, montat la Teatrul „Luceafarul” din Iasi (2015), Bobi Pricop a fost nominalizat anul acesta la Premiul UNITER pentru Cea mai buna regie.
In 2016 a semnat regia a trei productii importante: „O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” de Mark Haddon, la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, „Bull” de Mike Bartlett, la Teatrul Clasic Ioan Slavici – Arad si „Kepler-438b” la Teatrul Odeon.
In ciuda varstei fragede, scenograful Adrian Damian este deja un nume de referinta in lumea teatrala: a castigat anul acesta Premiului UNITER pentru Cea mai buna scenografie, pentru „Cantareata cheala” de Eugene Ionesco, spectacol realizat la Teatrul National din Iasi, dar si Premiul Pentru Cea Mai Buna Scenografie oferit de catre Asociatia Criticilor de Teatru din Ungaria pentru scenografia spectacolului „Tihna” dupa Attila Bartis, realizat de catre regizorul Radu Afrim la Targu-Mures. In 2015, Adrian Damian a obtinut premiul pentru scenografie din partea Uniunii Artistilor Plastici.
Adrian Damian si Bobi Pricop se afla la a treia colaborare, dupa „Rinocerii” de Eugene Ionesco, spectacol eclectic vizual montat de regizorul-cult Robert Wilson la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova si dupa „O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii” de Mark Haddon, la Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti.
„Povestea pe care o imagineaza Gianina Carbunariu este simpla dar are ceva din complexitatea miturilor moderne. Un animal, o ‘tigresa’ evadeaza dintr-o gradina zoologica iar perliplul ei ca fiinta libera ne este povestit de tot felul de martori oculari, inclusiv de citeva pasari si de citeva animale. Pornind de la aceasta aventura sinonima cu descoperirea libertatii (care se termina prost intrucit trigresa este impuscata pana la urma pe strazile orasului de fortele de ordine) Gianina Carbunariu realizeaza, cu har ludic si cu elemente de fabula filozofica, un fel de radiografie sociala a unei intregi comunitati„, spune Matei Visniec despre „Tigrul din orasul nostru”.
Distributia spectacolului „Tigrul din orasul nostru” de Gianina Carbunariu este formata din Catalin Mindru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc si Diana Lazar. Video & animatie: Andrei Cozlac & Alex Tilica. Muzica & sound design: Ana Teodora Popa. Light design: Cristian Simon.
„Tigrul din orasul nostru” va avea avanpremiera joi, 8 decembrie si premiera vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal „Matei Visniec” din Suceava – Strada Dragos Voda Nr. 1.
Mai multe informatii puteti pe pagina de facebook a teatrului.