Tim Walz, propus de Kamala Harris ca vicepreședinte, e antrenorul care a transformat o echipă cu 27 de înfrângeri la rând în campioană
- Theodor Jumătate
”Întruchipează oamenii serioși, umani, oamenii din mediul rural care m-au format”, a scris o jurnalistă despre Tim Walz. Ea spune că, în sfîrșit, democrații nu mai judecă, la grămadă, oamenii din zonele rurale ca fiind ”secta lui Donald Trump”.
Preferat de Kamala Harris ca vicepreședinte SUA pe ”tichetul” său, Tim Walz, 60 de ani, are nu doar povestea omului ridicat prin forțele proprii, ci și istoria celui care i-a motivat și ajutat pe alții.
”Tim Walz, genul de profesor și de mentor pe care orice copil visează să-l aibă”
Un copil dintr-un mediu modest, de muncitori, dintr-o zonă predominant rurală, crescut într-un orășel cu mai puțin de 300 de locuitori, Walz a progresat prin ambiție, carte și sport, scrie siteul de sport GOLAZO.ro, într-un portret dedicat surprizei pe care Kamala Harris a aruncat-o pe marea scenă a politicii mondiale.
În numai trei ani, 1996-1999, antrenorul de fotbal american Walz a transformat o echipă de colegiu, Mankato West High School, dintr-o trupă care pierdea 27 de meciuri consecutiv în campioana statului Minnesota.
Pe 6 august, la Philadelphia, Harris și Walz au avut primul miting împreună.
„Tim Walz a fost genul de profesor și de mentor pe care orice copil din America visează să-l aibă și merită să-l aibă. Acel antrenor care e aproape de oameni și care îi inspiră să aibă visuri mari. Va fi și acest gen de vicepreședinte”, l-a prezentat Harris într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).
”Întruchipează oamenii serioși și spiritul popular”
”Democrații au nevoie de cineva ca Tim Walz de zeci de ani”, a explicat jurnalista Sarah Smarsh, într-un articol din The New York Times.
”Ce ușurare să îl văd apărând pe scena națională pe guvernatorul din Minnesota și candidatul democrat la vicepreședinție Tim Walz, care întruchipează oamenii serioși, umani, oamenii din mediul rural care m-au format și spiritul popular din preerie care a modelat fundațiile progresiste ale Marilor Câmpii”, a scris ea.
Ea spune că niciodată nu a acceptat simplificarea potrivit căreia votanții lui Donald Trump sunt ”redneck”, (cei bronzați cu tricou, folosind o expresie din România), fără educație și lipsiți de capacitatea de reflecție. Iar Walz este exact genul de politician, guvernator și acum candidat, scrie jurnalista, care nu se sfiește să-și afișeze pielea bronzată la fermă.
”Adevărata Americă rurală este diversă, plină de imigranți, oameni de culoare, homosexuali și transsexuali și popoare indigene, și chiar albi heterosexuali care lucrează și trăiesc alături de ei cu plăcere”, explică ziarista.
Walz este emisarul Americii rurale, profunde, emisarul școlii, emisarul sportului.
Înainte de a descoperi ce înseamnă politica, a fost profesor de geografie și științe sociale. Tim jucase fotbal american în adolescență și football-ul american a rămas marea lui pasiune. Nu și-a împlinit visul de a fi sportiv profesionist, însă și-a împlinit alt vis. A fost antrenor la liceu. Pregătea în special partea defensivă a jocului.
Iar fotbalul de liceu în Statele Unite se joacă pe arene pline cu mii de spectatori. Cel mai mare stadion la acest nivel e în New Orleans, Louisiana: „Ted Gormley Stadium”, 26.500 de locuri.
Cum a transformat o echipă deja învinsă în campioană
În 1996, când a sosit alături de Gwen la Mankato, a fost inclus în stafful tehnic al echipei de fotbal american a liceului. Era coordonatorul întregii faze de apărare, pregătind mai ales linebackerii, esențiali în defensivă.
Nu a uitat începutul. „Când am preluat acest post, mi s-a spus: «Ei bine, cam suferim, avem 0-27»”, a povestit Walz în februarie la podcastul „Pod Save America”. Ce însemna acel 0-27? Mankato pierduse ultimele 27 de meciuri jucate!
„Eram împreună cu alți antrenori care erau băieți grozavi și ne-am zis: «Ce se întâmplă e un nonsens. Să întoarcem situația»”.
În 1999, după trei ani, mai ales datorită lui Tim, Mankato West High School a cucerit titlul în campionatul statal. Primul din istoria acestui liceu. „Astăzi, Mankato e o putere în stat”, a completat Walz.
„Nu părăsești acel job cu părul neatins, credeți-mă!”
A continuat să antreneze până în 2002 și a rămas profesor la Mankato până în 2006, când a candidat prima oară pentru Congres.
Are 60 de ani și părul alb complet. I s-a transmis deja în campanie, ironic, că pare mult mai în vârstă. El a răspuns cu umor, pe X, legând „look”-ul său de perioada în care a fost profesor și antrenor: „Am supravegheat sala de mese timp de 20 de ani. Nu părăsești acel job cu părul neatins, credeți-mă!”.