Tineri moldoveni, antrenați în Bosnia de către instructori Wagner să creeze violențe folosind drone cu explozibil
Chișinăul susține că ies la iveală noi segmente violente ale planului Rusiei: detalii despre tabere de antrenament paramilitare în Bosnia și Serbia.
Oficiali din domeniul securității din Republica Moldova au dezvăluit mai multe detalii despre instruirea a zeci de persoane în Bosnia și Serbia pentru a destabiliza Moldova în timpul alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru apartenența la UE, relatează publicația Balkan Insight (BIRN) care acoperă evenimentele din sud-estul Europei.
Surse din cadrul instituțiilor de securitate moldovenești care au cunoștințe directe privind ancheta au oferit vineri mai multe detalii cu privire la afirmațiile lor potrivit cărora zeci de persoane din Moldova au fost instruite în tabere din Bosnia Herțegovina și Serbia.
Oficialii au declarat că intenția a fost de a destabiliza Moldova în timpul și după scrutinul din 20 octombrie, primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul privind apartenența la UE, care va avea loc duminică.
„Tineri cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani au fost recrutați și instruiți, în urma unor călătorii la Moscova, plătite de oligarhul fugar Ilan Șor prin intermediul fundației sale Eurasia, care finanțează proiecte de interes pentru Rusia în întreg spațiul ex-sovietic”, a declarat o sursă de securitate pentru BIRN.
Instruiți să opereze drone cu explozibil
Moldovenii ar fi fost instruiți să creeze diversiuni, să se lupte cu forțele de ordine și să opereze drone din care ar putea fi lansate materiale explozive.
Pe parcursul mai multor săptămâni, instruirea a avut loc în locații din apropierea Banja Luka din Republika Srpska, entitatea condusă de sârbi din Bosnia și Herțegovina. Ulterior, instruirea s-a mutat într-un oraș din apropierea graniței Serbiei cu România.
Potrivit surselor de securitate moldovenești, cei care îi instruiau erau cetățeni sârbi și bulgari cu legături cu serviciile de informații ruse și la companiile militare private, inclusiv Wagner.
Inițial, tinerii au fost recrutați în această vară la Moscova, apoi, după ce au fost supuși mai multor teste, organizatorii au selectat persoane pentru a le trimite în tabere de antrenament în cele două țări balcanice, a precizat joi Inspectoratul General de Poliție al Republicii Moldova.
„În Rusia, aceștia ar fi fost antrenați în tactici de divizare națională, precum și de destabilizare a ordinii constituționale, tactici de sfidare a organelor de menținere a ordinii publice; utilizarea armelor și a altor obiecte pentru a provoca vătămări fizice neletale; psihologia maselor; confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor”, a precizat Inspectoratul General de Poliție.
Sursa de securitate a declarat că recruții au fost, de asemenea, instruiți în utilizarea dispozitivelor incendiare și a explozivilor artizanali, precum și în manipularea dronelor cu atașamente speciale pentru explozivi.
„Tipul de instruire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică acțiuni ofensive, în contextul unor acțiuni în masă pentru a crea provocări și panică”, a declarat sursa.
Rusia se folosește de Ilan Șor pentru a destabiliza Moldova
Patru cetățeni ai Republicii Moldova care ar fi fost instruiți în tabere din Bosnia și Serbia au fost reținuți și plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.
Guvernul moldovean acuză Rusia că folosește tactici perturbatoare pentru a o forța să se abată de la parcursul său european.
Acesta susține că Rusia se folosește de oligarhul Șor, care locuiește în prezent la Moscova după ce a fost condamnat în 2023 în lipsă la 15 ani de închisoare pentru orchestrarea „Marelui Furt” de un miliard de dolari din trei bănci private din Moldova între 2012 și 2014.
Consiliul Afaceri Externe al UE a adoptat luni măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni care au destabilizat situația din Moldova, toate având legătură cu Ilan Șor.
Pe lângă acuzațiile de pregătire a unor violențe, Ilan Șor mai este acuzat la Chișinău că a lansat o schemă de plată a moldovenilor care îi conving pe alții să voteze „nu” la referendumul privind integrarea europeană.