Sari direct la conținut

"Toata lumea din familia noastra", singurul lungmetraj romanesc de la Berlinala 2012

HotNews.ro
Toata lumea din familia noastra, Foto: Hi Film Productions
Toata lumea din familia noastra, Foto: Hi Film Productions

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude va participa in sectiunea Forum a celei de-a 62-a editii a Festivalului de Film de la Berlin, care se desfasoara intre 9 si 19 februarie. Radu Jude a mai fost in aceeasi sectiune si cu primul sau lungmetraj, „Cea mai fericita fata din lume”, in urma cu trei ani, cand a fost distins cu Premiul C.I.C.A.E.

Prima parte a selectiei sectiunii Forum a fost anuntata in 19 ianuarie. A 42-a editie a sectiunii Berlinale Forum va cuprinde in programul sau principal 38 de filme, dintre care 26 de premiere mondiale si opt premiere internationale. Totusi, putine nume sonore pe lista. Sectiunea Forum (prescurtare de la International Forum of New Cinema) e consacrata de regula productiilor de avangarda si experimentale, reportajului politic sau eseurilor cinematografice.

Filmul lui Radu Jude imparte, printre altele, sectiunea cu filmul uruguayan „La demora”/”The Way”,semnat de cunoscutul Rodrigo Plá, si cu documentarul argentinian „Escuela normal” /” Normal School” de Celina Murga. Organizatorii apreciaza intr-un comunicat de presa ca punctele comune ale filmelor din sectiunea Forum sunt in acest an „asteptarile diferite de la viata, conflictul dintre generatii si ambivalenta asa-zisului progres”.

„Nu stiu daca prezenta in sectiunea Forum e un indiciu al valorii filmului, dar cred ca e o recunoastere a muncii si talentului echipei (Corina Sabau, Andrei Butica, Catalin Cristutiu, Augustina Stanciu, Ada Solomon, Cristina Iliescu etc, etc. ) si a actorilor implicati (Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sirbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu-Botez. Stela Popescu, Alexandru Arsinel). Filmul este mai degraba al lor decat al meu si doar conventia face ca eu sa dau declaratii despre film, si nu ei. Una peste alta, ma bucur mult pentru ei si le multumesc pentru colaborare”, a declarat Radu Jude pentru HotNews.ro.

Bazat pe scenariul scris de Corina Sabau si Radu Jude, „Toata lumea din familia noastra” gonfleaza povestea din scurtmetrajul cineastului, „Alexandra”, investigand felul cum evolueaza conflictele dintr-o familie dupa un divort. Totusi, nu divortul si consecintele lui sunt tema principala a filmului, ci contextul pe care acestea il creeaza si care e alimentat de lipsa de comunicare, neputinta de a-l intelege pe celalalt si de imposibilitatea de a drege raul facut.

Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Gabriel Spahiu si fetita Sofia Nicolaescu detin rolurile principale, iar Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu si Alexandru Arsinel apar in roluri de parinti/socri.

Filmul, o coproductie internationala intre Hi Film Productions, Circe Films (Olanda) si Abis Studio (Romania), a fost filmat in vara anului trecut in Bucuresti.

Tudor Giurgiu cauta finantare pentru filmul despre Cristian Panait, iar Angelina Jolie isi arata debutul regizoral

O alta prezenta romaneasca la Berlin e proiectul de lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, „Cristian”, selectionat in Berlinale Co-Production Market, care va avea loc in perioada 12 – 14 februarie. Tudor Giurgiu, care produce lungmetrajul impreuna cu Libra Film Productions, vrea sa filmeze in toamna lui 2012.

Filmul este inspirat din viata procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in conditii misterioase in 2002. La Berlinala, proiectul a fost ales din 311 de proiecte inscrise, iar lista finala cuprinde 24 de titluri.

Festivalul de la Berlin se deschide cu filmul lui Benoit Jacquot „Les adieux a la reine”, adaptare dupa romanul istoric al lui Chantal Thomas in care joaca Diane Kruger (in rolul lui Marie Antoinette), Lea Seydoux si Virginie Ledoyen.

Juriul international, care analizeaza filmele din competitia internationala, e compus din: Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal si Barbara Sukowa. Cineastul britanic Mike Leigh este presedintele juriului.

Berlinala o omagiaza in acest an pe actrita Meryl Streep, careia ii acorda un Urs de Aur pentru intreaga cariera in 14 februarie (inainte de proiectia cu „The Iron Lady”, pentru care a primit recent Globul de Aur), organizand si o retrospectiva cu alte sase filme ale sale printre care „Kramer vs Kramer”, „Silkwood” sau „A Prairie Home Companion”.

Festivalul sarbatoreste de asemenea 100 de ani de la infiintarea Studiourilor Babeslberg (chiar in februarie 2012).

Competitia Internationala aduna filme realizate de Brillante Mendoza – „Captive” (cu Isabelle Huppert), Stephen Daldry – „Extremely Loud And Incredibly Close ” (cu Tom Hanks, Sandra Bullock si Max von Sydow), Zhang Yimou – „Jin líng Shí San Chai”/”The Flowers Of War” (cu Christian Bale), Paolo si Vittorio Taviani – „Cesare deve morire”/”Caesar Must Die”, Billy Bob Thornton – „Jayne Mansfield’s Car” (cu Billy Bob Thornton, Robert Duvall, John Hurt si Kevin Bacon) sau Hans-Christian Schmidt – „Was bleibt”/”Home For The Weekend”.

In sectiunea Berlinale Special va fi prezentat si debutul regizoral al Angelinei Jolie, „In the Land of Blood and Honey”. Berlinale Special (necompetitiva, dar cu staif) mai include in acest an documentarul lui Werner Herzog „Death Row” (in premiera mondiala), „La chispa de la vida” de Alex de la Iglesia (cu Salma Hayek), „Keyhole” de Guy Maddin (cu Jason Patric, Isabella Rossellini, Udo Kier) si documentarul lui Kevin Macdonald „Marley”, prezentat de asemenea in premiera mondiala.

Sectiunea Panorama, a doua ca importanta dupa Competitia Internationala, numara printre primele titluri anuntate: „Indignados” de Tony Gatlif, „10+10” (film omnibus despre Taiwanul de azi, semnat printre altii de Hou Hsiao-hsien), „Fon Tok Kuen Fah”/”Headshot” de Pen-Ek Ratanaruang si „La mer à l’aube”/”Calm At Sea” de Volker Schlöndorff. In total, circa 50 de filme sunt incluse in Panorama, care cuprinde programul principal, Panorama Special si Panorama Dokumente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro