Sari direct la conținut

Top 5 lucruri bune care se vor întâmpla în sănătate în 2023

HotNews.ro
Sănătate, Foto: Nataliia Mysik | Dreamstime.com
Sănătate, Foto: Nataliia Mysik | Dreamstime.com

​Finalul pandemiei, primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România, bani din PNRR pentru 27 de spitale din țara noastră sau al doilea vaccin împotriva cancerului la care omenirea ar putea avea acces – sunt printre cele mai bune lucruri așteptate în sănătate în anul 2023.

Finalul pandemiei

2023 va fi, cel mai probabil, momentul încheierii oficiale a pandemiei de COVID-19, pe fondul scăderii numărului de infectări cu virusul care ne-a dat tuturor viața peste cap în ultimii 3 ani.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, descrie anul care s-a încheiat – 2022 – ca anul în care am învățat că conviețuim cu virusul SARS-CoV2 – restricțiile au fost ridicate, iar numărul de îmbolnăviri a scăzut tot mai mult.

Pandemie / Foto: Profimedia Images – Paul Bradbury – Arhivă: Caia Image

Pandemia nu se referă însă doar la numărul de cazuri, ci și la aria geografică afectată, explică directorul medical al Institutului Matei Balș. El se așteaptă ca, după încheierea acestui sezon rece, cel mai probabil anul acesta, să fie declarată oficial închiderea pandemiei.

Încheierea oficială a pandemiei nu va însemna însă și dispariția completă a infecției cu SARS-CoV2, avertizează medicul Adrian Marinescu: „Această conviețuire cu virusul a început din 2022 și așa va rămâne până când se încheie cu totul discuția despre infecția cu SARS-CoV2, nu despre pandemie. Pandemia va trece la focare izolate și nu va mai fi pandemie, dar nu are legătură cu dispariția completă a infecției cu SARS-CoV2”.

„Noi facem un spital”. Asociația Dăruiește Viață a finalizat construcția primului spital pentru copii bolnavi de cancer din România

Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, a anunțat, la finalul anului 2022, finalizarea lucrărilor de construcție a primului spital de oncologie pediatrică din România, construit din donațiile a peste 350.000 de români și sponsorizările a 7.000 de companii.

Anul acesta continuă mobilarea spitalului, testele și recepția.

Spitalul va fi predat la cheie statului român, însă pe măsură ce va avea loc mutarea secțiilor din vechiul spital de copii Marie Curie în noua clădire, Asociația Dăruiește Viață va continua să se implice în trainingul cadrelor medicale.

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociațiie Dăruiește Viață / Foto: HotNews.ro

„Vrem ca spitalul să fie un model de bune practici, care să crească standardul în tratamentul pacienților. Nu ne oprim aici, mai facem o clădire (Spitalul Marie Curie va fi mutat integral într-o clădire nouă pe care Asociația Dăruiește Viață urmează să o construiască – n.red.). În 10 ani, la Marie Curie va exista un campus medical în care toate specialitățile vor fi transferate în spații noi”, declară Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

„Urmează partea cea mai provocatoare a acestui proces: să introducem empatia în ecuație. Lucrăm cu conducerea Spitalului Marie Curie astfel încât medicii să meargă în schimburi de experiență. Vrem să aducem excelența la stat.” – Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

Bani din PNRR pentru 27 de spitale din România

27 de spitale din România, lista finală anunțată recent de Ministerul Sănătății, vor beneficia de de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – ar urma să se construiască spitale noi, dar vor fi și spitale vechi care vor avea sedii, corpuri de clădire sau pavilioane noi.

Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de spitale.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanțare se află ăn acest moment în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Termenul pentru implementarea proiectelor – finalizarea construcțiilor și a dotărilor – este iunie 2026.

Lista celor 27 de spitale care vor primi bani din PNRR poate fi consultată aici.

România va avea în premieră un Plan Național de Combatere a Cancerului

Peste 50.000 de români mor în fiecare an de cancer, ceea ce înseamnă o medie de 140 de români zilnic.

Una dintre principalele cauze este diagnosticarea în stadii avansate a bolii. Lipsa programelor de screening și informare sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.

Începând din acest an, România ar urma să aibă în premieră un Plan Național de Combatere a Cancerului.

Planul a fost aprobat anul trecut de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar în acest moment, un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Sănătății lucrează la normele de aplicare.

Cancer / Foto: Cleo – Dreamstime.com

Planul Național de Combatere a Cancerului este un act normativ ce prevede, în esență, că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

Potrivit legii, planul se implementează pentru perioada 2023 – 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

Vaccin împotriva cancerului de piele dezvoltat de Merck și Moderna

Giganții farma Merck și Moderna au anunțat că lucrează împreună la dezvoltarea unui vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager și aflat în prezent în faza de testare care ar putea preveni cancerul de piele.

Vaccinul este în prezent în faza de studiu clinic.

Studiile de până acum au arătat că vaccinul este eficient la pacienţi cu risc sporit de melanom, fiind administrat în combinaţie cu un medicament anticancer.

În cadrul unui studiu efectuat pe aproximativ 150 de persoane cu melanom, administrarea vaccinului în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda a redus riscul reapariţiei cancerului sau de deces cu 44%, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

În cazul în care va fi aprobat și va ajunge pe piață, vaccinul împotriva cancerului de piele produs de Merck și Moderna ar deveni, practic, al doilea vaccin ce previne cancerul la care omenirea are acces, după vaccinul împotriva virusului HPV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro