Sari direct la conținut

Topul universitatilor in functie de prezenta pe internet – Spiru Haret se afla pe locul 3.884 in lume

HotNews.ro

De doua ori pe an, institutul spaniol de cercetare Cybernetics Lab publica un clasament al celor mai relevante universitati la nivel mondial in functie de continutul web pe care il genereaza. Clasamentul este realizat analizand 20.000 de institutii de invatamant superior din intreaga lume dupa patru criterii: (i) numarul paginilor web indexate de motoarele de cautare, (ii) numarul de linkuri externe catre universitate, (iii) volumul datelor publicate si (iv) numarul lucrarilor stiintifice citate de google scholar, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Acest top se numeste Webometrics Ranking of World Universities si este singurul care da publicitatii clasamentul primelor 12.000 de universitati din lume. Astfel putem analiza mai in detaliu si situatia universitatilor romanesti care lipsesc cu desavarsite in topurile publicate de alte institutii ce se limiteaza la a prezenta doar primele 500 de universitati din lume.

Datele pe iulie au fost recent publicate, iar pe primele trei locuri se situeaza Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Stanford, prima universitate non-americana fiind Cambridge aflata pe locul 22.

Romania are 50 de universitati in top 12.000, cea mai buna pozitie fiind ocupata de Univ. Ioan Cuza din Iasi, respectiv locul 576. Urmeaza Univ. Bucuresti pe locul 941, Babes Bolyai din Cluj pe 1.007 si Politehnica Bucuresti pe 1.055.

Cea mai mare universitate din Romania, celebra Spiru Haret se afla pe locul 3.884 la nivel mondial si pe locul 23 in randul universitatilor romanesti, topul complet aici. Universitatea Romano-Americana, considerata cea mai buna universitate particulara din Romania se situeaza pe locul 3.653.

In Europa Centrala si de Est cea mai puternica universitate este Charles University din Praga situata pe locul 124 mondial, Romania aparand in top abia pe locul 17, detalii aici. Romania are 2 universitati in primele 1.000 din lume, polonezii au 10, cehii au 9, iar ungurii 4.

Bineinteles ca acest clasament poate fi combatut, insa in mare arata nivelul general de dezvoltare la care a ajuns invatamantul superior romanesc. Spre comparatie, in cel mai relevant top al universitatilor – The Academic Ranking of World Universities, Romania nu are nicio universitate in top 500, in timp ce polonezii si ungurii au cate doua in top 400, iar cehii una in top 300.

Comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro