Sari direct la conținut

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti taxa de 10% pe concediile medicale. Ce înțelege Guvernul prin „boală obișnuită” / Cei cu afecțiuni grave, scutiți de la plata „impozitului pe boală”

HotNews.ro
Spital, Foto: Marian Mocanu | Dreamstime.com
Spital, Foto: Marian Mocanu | Dreamstime.com

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei cotizații, inclusiv retroactiv pentru concediile medicale în desfășurare de la 1 aprilie, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a modificat marți în ședință extraordinară Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, act care nu a mai ajuns în Monitorul Oficial după probleme semnalate atât de asociațiile de pacienți, cât și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un nou criteriu introdus de Guvern: Noțiunea de boală obișnuită

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat marți că Executivul a introdus un nou amendament pentru a defini clar cine plătește cotizația de 10%:

  • „Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumiți indici. Boala obișnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 cotizația de sănătate se va plăti. Pentru toate celelalte însă, ea nu se va plăti.
  • Sunt exceptate de la plata acestei cotizații toate bolile grave – bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale și o întreagă categorie, care se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical”, a declarat acesta.

Potrivit acestuia, pentru a clarifica lucrurile, Guvernul a introdus un nou amendament: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr 1192 din 2020.

  • „Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti cotizația pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizație 01 încadrat la categoria boală obișnuită.
  • Decizia acestei încadrări se face evident de către medicul care dă acel concediu medical pe baza investigației și tratamentului prescris care decide și oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a declarat Mihai Constantin.

Ce pacienți vor fi exceptați, inclusiv retroactiv, de la taxa de 10% pe concedii medicale

Mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical, a anunțat Guvernul.

  • „Dacă există pacienți care beneficiază la data adoptării acestei Ordonanțe de concediu medical și se încadrează la categoriile exceptate de la plata cotizației, ei vor fi scutiți de la plata cotizației începând cu data de 1 aprilie, deci și retroactiv. Pentru concediile medicale aflate în desfășurare această ordonanță se aplică în totalitate”, a spus Mihai Constantin.

Aproape 2 milioane de concedii medicale pentru boală obișnuită înregistrate anul trecut la CNAS

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat faptul că anul trecut la CNAS au fost înregistrate 3.385.466 de concedii medicale, dintre care încadrate cu acest cod de 01 de boală obișnuită s-au numărat 1.987.217 concedii medicale.

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.(FOTO: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro