Sari direct la conținut

"Totul am furat, cariera mi-am ratat" – Cade sau nu cade pentru plagiat ministrul Apararii german, Karl Theodor zu Guttenberg?

HotNews.ro
Karl-Theodor zu Guttenberg, Foto: Reuters
Karl-Theodor zu Guttenberg, Foto: Reuters

Sambata, la Berlin, cateva sute de oameni au manifestat pe strada si si-au asezat ghetele pe gard. Fussnoten, adica „note de picior” ii cereau manifestantii lui Karl Theodor zu Guttenberg, ministrul german al Apararii. In mod repetat, acesta ar fi omis notele de subsol, in compunerea lucrarii sale de doctorat. Scandalul plagiatului de care e acuzat cel mai popular politician german al ultimilor trei ani a prins proportii. Internautii au creat un domeniu dedicat depistarii pasajelor plagiate in lucrarea sa de doctorat, iar un post de radio modifica textul unei foarte populare melodii nemtesti, pentru a-l ironiza pe cel care, pana nu demult, era considerat „raza de lumina” a politicii germane si eventual candidat la functia de cancelar.

Este vorba de un slagar aparut in 1993 si interpretat de formatia Prinzen. „Nu-i mai saturi si toti ma cred destept”, canta solistul de la die Prinzen. „Sa speram ca nimeni nu observa inselaciunea / Caci totu-i furat / Nimic nu-i al meu / Insa asta stiu doar eu”.

Parafrazand textul formatiei din Leipzig, radio FFN il adapteaza la cazul plagiatului de care este acuzat Karl Theodor zu Guttenberg, al carui titlu de doctor obtinut la Universitatea din Bayreuth e scris acum doar intre paranteze: (Dr.) „Totul am furat, cariera mi-am ratat„, canta glumetii de la FFN.

Recidive si sondaje

Nu este pentru prima data cand tanarul ministru de 39 de ani intra sub tirul opozitiei. La o saptamana dupa ce a preluat functia de ministru al Apararii, in decembrie 2009, el a trebuit sa ia pozitie oficiala in cazul bombardamentului aerian de la Kunduz. Generalul german Georg Klein ordonase in 4 septembrie 2009, se pare abuziv, un atac aerian al avioanelor de vanatoare americane si germane asupra unei mase de oameni adunate in jurul a doua tancuri-cisterna sustrase de talibani de la fortele de interventie din zona.

In urma bombardamentului au murit 140 de oameni, cei mai multi fiind civili afgani. Raportul NATO atentionase asupra „inoportunitatii atacului”, insa Guttenberg a invocat ca inspectorul militar Wolfgang Schneiderhahn si secretarul de stat din Ministerul Apararii, Peter Wichert, ar fi „retinut” informatii, inducandu-l astfel in eroare in evaluarea vinei generalului Klein. Cei doi si-au dat demisia.

Ministrul crestin-social a mai socat prin propunerea sa de reformare din radacini a armatei si renuntarea la obligativitatea serviciului militar, in Germania. In scandalul din luna ianuarie 2011, referitor la abuzurile petrecute pe nava-scoala Gorch Fock, zu Guttenberg l-a revocat imediat pe capitanul navei, fara a-i audia punctul de vedere si scapand, si de acea data, basma curata.

Cu toate apele tulburi din ministerul condus de zu Guttenberg, simpatia pentru el a continuat sa creasca, atingand peste 69% din preferintele electoratului, conform unui test initiat de Infratest dimap, pe un esantion de 1.000 de respondenti. Intr-un test din 2009, efectuat la scurt timp dupa alegerile parlamentare din Germania, 70% dintre intervievati erau multumiti cu activitatea cancelarului Angela Merkel, cu mentiunea ca Merkel urcase doar 7 procente, pe cand Guttenberg facuse un spectaculos salt de 37% in 10 luni in preferintele electoratului.

Dupa recentul scandal de Copy-and-Paste, simpatia pentru Guttenberg pare sa nu fi fost pagubita, ci chiar dimpotriva, conform rezultatelor unui sondaj al aceluiasi institut de sondaj politic. 73% dintre respondenti ar fi multumiti cu munca prestata de el in calitate de ministru, cam tot atatia cred ca ajunge sa renunte la titlul de doctor, pentru a-si continua activitatea politica si in guvern. In cazul Guttenberg, PR-ul negativ se pare ca are efecte pozitive, nescontate de opozitie. Ce sa insemne asta?

Karl cel Tanar si Bun

Ministrul zu Guttenberg e tanar, chipes, sportiv, se misca cu pasi atletici, sare chiar peste gardulete, in graba de a se prezenta presei. Are doi copii si o sotie blonda, frumoasa, pe care a dus-o cu el in Afghanistan si a prezentat-o militarilor germani stationati acolo. El are „prefix nobiliar” si destula avere mostenita si dobandita ca investitor, ca sa fie scutit de suspiciuni de coruptie.

Guttenberg a fost secretar general al CSU (partidul crestin-social din Bavaria) si are sustinere politica puternica nu doar la nivelul propriului sau partid, ci si de la partenerul de coalitie crestin-democrat (CDU). In toate declaratiile sale oficiale, chiar si in cazul recentului scandal de plagiat, cancelarul Angela Merkel pare a-i da credit nelimitat ministrului din cabinetul sau.

Pentru societatea germana, cam dezamagita de figurile cenusii care par a fi monopolizat scena politica a ultimului deceniu, tanarul Karl e o aparitie luminoasa. Si credibila. Pana nu demult. Cu ochelari cu rame foarte subtiri, o sobrietate in parte proprie, in parte studiata si un limbaj clar si convingator, Guttenberg s-a constituit in imaginea politicianului german corect, credibil, care gandeste si actioneaza pentru popor.

Karl cel Bun e ca un personaj de basm, de care are atata nevoie electoratul pentru a iesi din apatie si a-l proiecta pe „tronul” de la Berlin.

Cade sau nu cade?

Cat despre plagiat, Guten-Plag Wiki scormoneste de zor dedesubturile nasterii lucrarii de doctorat a ministrului. Flamanda s-a repezit Opozitia si mass-media germana asupra pasajelor din lucrarea „Constitutie si contract constitutional” („Verfassung und Verfassungsvertrag” ed. Duncker & Humboldt-Berlin, 2009, 475 pag.), care reprezinta lucrarea de doctorat a lui Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg. Guten-Plag Wiki vorbeste despre 180 de pasaje unde s-ar fi descoperit dovezi de copy-and-paste, cu minimale modificari. Alte surse scriu doar de 62 de pasaje (Spiegel-Dokumentation din 21.02.2011).

Ca anumite pasaje din lucrarea de doctorat au fost preluate fara citarea surselor, pare, intre timp, indubitabil. Problema este insa ca Guttenberg a iesit initial la rampa spunand ca lucrarea de doctorat ii apartine, fiind rezultatul unei munci intense, pe care a depus-o vreme de sapte ani, pe langa atributiile profesionale, politice si familiale zilnice. In primele momente, el a declarat: „Disertatia conceputa de mine nu e un plagiat si resping acuzatia, cu toata taria”.

Intre timp, tonul sau s-a mai inmuiat. El s-a aratat dispus sa renunte, intai temporar, la titlul de doctor, apoi chiar si pe termen lung, daca Universitatea din Bayreuth – care i-a acordat titlul pe baza acestei lucrari si acum cerceteaza cazul – o va decide. Ceea ce n-a mentionat Guttenberg decat in trecere este faptul ca o mare parte din informatie ar fi fost furnizata de Serviciile Stiintifice, o echipa de circa 60 de cercetatori platiti sa ii ajute pe parlamentari in munca lor din Bundestag.

Cel putin un cercetator din aceasta echipa este suspectat de a fi lucrat ca „negru” pentru teza de doctorat a ministrului. In consecinta, nu ministrul, ci cel sau cei care i-ar fi redactat lucrarea s-ar face in mare parte vinovati de „copy-and-paste”.

Scandalul in care a fost implicat ministrul Apararii convine de minune Opozitiei ros-verzi, care a facut pasi mari la alegerile din Hamburg si spera, in luna martie, la o schimbare de culoare politica si in landul Baden-Wurttemberg.

Cade sau nu cade Guttenberg, aceasta-i intrebarea! O buna parte a populatiei pare a gandi ca „gresim cu totii”, iar partidul sau, colegii de cabinet si cancelarul nu sunt momentan dispusi sa-l pedepseasca prea tare pe Bunul Karl.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro