Sari direct la conținut

Traian Băsescu, despre cazul Florian Coldea: „Dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă puşcărie”

HotNews.ro
Traian Basescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Traian Basescu, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte Traian Băsescu a reacționat duminică seară, după ce foștii generali din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost puși sub acuzare pentru trafic de influenţă de către procurorii anticorupție, afirmând într-o intervenție la România TV că, „dacă este adevărat ceea ce se vehiculează”, atunci Coldea „trebuie să facă pușcărie”, menționând că este inadmisibil ca un funcționar de rang înalt să folosească „informațiile din timpul mandatului în scopuri personale”.

„Eu sper, probabil știți că niciodată nu am făcut declarații înainte de sentință, dacă este adevărat ce se vehiculează, trebuie să facă pușcărie. Este inadmisibil ca un funcționar cu înălțimea pe care a avut-o în stat și cu portofoliul lui – este inadmisibil dacă a încălcat legea și a folosit informațiile din timpul mandatului în scopuri personale”, a declarat Traian Băsescu, potrivit site-ului televiziunii de știri.

„M-am întrebat ce s-a întâmplat cu ei (Coldea și Kovesi, n.r.) și am o singură explicație. Este o greșeală să numești în funcții de putere mare oameni fără experiență de viață. Prea tineri, și el și Kovesi. Au fost mult prea tineri când i-am numit și când și-au dat seama că se pot despărți de funcțiile în care i-am numit. Lui Kovesi nu i-a convenit să se întoarcă la Sibiu, lui Coldea nu i-a convenit să nu mai fie șef la SRI”, a adăugat fostul președinte.

„Eu îmi asum responabilitatea pentru faptele instituțiilor statului până în decembrie 2014. Vă reamintesc că suntem în 2024, omul ăsta e pensionar, infractor, dar pensionar. Nu-mi asum niciun fel de responsaabilitate. Un om care s-a pensionat acum 7 ani și a fost prins într-o situație extrem de delicată pentru el. În ceea ce privește securitatea unor secrete ale statului, trebuie să existe o modalitate de a-l proteja, de a proteja secretele pe care le știe. Și-a scris consultanță pentru că poate da îndrumări, informații, pentru că știe ce trebuie să facă un om de afaceri. Faptul că umblă și la Monaco și la Dubai reprezintă un risc”, a mai afirmat fostul șef de stat.

„Eu nu-i cunosc pe oamenii aia, iată un element în plus. Ce caută în anturajul lor un om important al serviciilor? Am ascultat înregistrările, nu l-am găsit decât în discuția unora despre el, dar nu l-am regăsit pe el vorbind”, a precizat fostul șef de stat despre cazul de la DNA care îl vizează pe Coldea.

Coldea, promovat chiar de Băsescu

Florian Coldea a fost numit prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații (SRI) în 2005, la vârsta de 34 de ani, și a ocupat temporar conducerea serviciului după demisia lui Radu Timofte în 2006. Anterior, a lucrat în departamentul de Prevenire și Combatere a Terorismului al SRI. Coldea a fost avansat în diverse grade militare, devenind general de brigadă în 2008, general-maior în 2012 și general-locotenent în 2014. În 2010, a obținut titlul de doctor în Științe Militare de la Academia Națională de Informații. În 2017, a fost suspendat din SRI în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță, dar a fost repus în funcție după o anchetă internă. Totuși, în ianuarie 2017, și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Ghiță l-a acuzat pe Coldea că ar fi fost în vacanțe plătite de el în Seychelles, în Italia și la Disneyland Paris, dar și la întâlniri la vila sa de la Cheia.

Coldea a fost remarcat de Traian Băsescu în timpul crizei ziariștilor răpiți în Irak, prestația să în celulă de criză propulsandu-l la vârful SRI.

Coldea a mai fost suspendat în 2007, în urma unei sesizări a lui Mircea Geoană (la acel moment președinte PSD). Geoană a prezentat două notițe atribuite lui Coldea pe care erau trecute numele unor judecători de la Curtea Constituțională, chiar în perioada primei suspendări a lui Băsescu. Geoană l-a acuzat pe Băsescu de implicarea SRI și SIE în obținerea de informații compromițătoare despre judecătorii din Curtea Constituțională. După o anchetă internă, SRI a decis păstrarea lui Coldea în funcție, anunțând că acesta nu se face vinovat de încălcarea legii.

Acuzațiile procurorilor DNA și reacția lui Coldea

DNA a anunțat vineri, într-un comunicat de presă, că i-a pus sub acuzare pentru trafic de influenţă pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, şi pe generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, aceştia fiind plasaţi sub control judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi teritoriul ţării.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, au transmis procurorii anticorupție.

Dosarul îi vizează pe generalii Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, iar a patra persoană pusă sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Aceştia au fost audiaţi timp de aproape 15 ore, fiind lăsaţi să plece din sediul DNA, vineri dimineaţă, în jurul orei 3:00.

Procurorii au stabilit o cauțiune de 500.000 de lei, cu un termen de 7 zile pentru plata sumei. Dosarul a fost deschis în urma unui denunț făcut de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Florian Coldea a transmis, vineri seară, prin intermediul avocatului său, că se consideră nevinovat și că a respectat întotdeauna spiritul și litera legii.

Tot duminică, o reacție în urma dosarului de la DNA a oferit-o și Elena Udrea, una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta a fost președinte. Ea a afirmat, într-o postare pe Facebook în care a invocat un psalm din Biblie, că „Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA așa cum, împreună cu Kovesi, m-a scos pe mine în februarie 2015, doar că el fără cătușe”.

„Sper că prin dărâmarea soclului pe care cei doi generali s-au ridicat și care va duce și la căderea lui Kovesi, JUSTIȚIA (sublinierea autoarei, n.r.) se va simți eliberată, iar procurorii și judecătorii vor avea curaj să acționeze și să judece după lege și conștiința proprie!”, a adăugat Elena Udrea, referindu-se la fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro