Sari direct la conținut

Transelectrica a inaugurat linia electrică Porțile de Fier – Reșița / Compania spune că este cea mai complexă lucrare în infrastructura energetică din ultimii 30 de ani

HotNews.ro
Linia electrica Portile de Fier - Resita, Foto: Transelectrica
Linia electrica Portile de Fier - Resita, Foto: Transelectrica

​Transportatorul național de energie Transelectrica SA a inaugurat, marți, Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița. Transelectrica susține că este cea mai complexă linie electrică aeriană, din punct de vedere tehnic, și unul dintre cele mai dificile proiecte realizate în infrastructura energetică din România, în ultimii 30 ani. Traseul acesteia traversează în cea mai mare parte zonă muntoasă, cu teren accidentat și greu accesibil.

Noua linie electrică are o lungime totală de 117 kilometri ce străbate teritoriul a 13 unități administrativ-teritoriale din două județe (Mehedinți și Caraș-Severin).

Are două tronsoane:

  • o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) cu o lungime de 81 de kilometri, din care 19,5 kilometri pe teritoriul județului Mehedinți, iar 61,5 kilometri pe teritoriul județului Caraș-Severin.
  • modernizarea unei linii existente de 120 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița), cu o lungime de 36 de kilometri, în totalitate pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Proiectul de investiții a avut o valoare totală de 150 de milioane de lei, din fonduri proprii, lucrările fiind executate de Asocierea ELECTROMONTAJ S.A. BUCURESTI – ROMELECTRO S.A, cu subcontractanți: EMFOR MONTAJ SA, SC ELECTROMONTAJ SA Sibiu și SC ELECTROMONTAJ SA Cluj, cu aportul consultantului GOPA – International Energy Consultants GmbH ROENG T.E.C.

Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectări Energetice București.

De ce este importantă linia Porțile de Fier – Reșița

Este un proiect esențial pentru închiderea inelului de 400 kV al României în zona de vest.

LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va fi operaționalizată din punct de vedere comercial odată cu finalizarea lucrărilor de construire a stației 400 kV Reșița, estimată în semestrul al doilea al acestui an. Totodată, noua stație de 400 kV Reșița va permite și operaționalizarea Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Reșița – Pancevo, finalizată în 2018.

Zona de Vest a Sistemului Electroenergetic Național se confruntă cu un deficit atât în producția, cât și în consumul de energie. Prin noua linie ar putea fi securizată alimentarea unui consum de peste 1000 MW.

Potrivit Transelectrica, odată cu operaționalizarea comercială a LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va spori considerabil capacitatea de racordare la rețea, atât pentru noii consumatori de energie electrică, care doresc să-și dezvolte activitățile în această zonă, cât și pentru integrarea unor noi surse de producție a energiei, în special a celor regenerabile.

Corelată cu realizarea noii stații de 400 kV Reșița, LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va contribui la consolidarea sectorului energetic în regiunea Banat și va facilita creșterea capacității de interconexiune cu rețeaua ENTSO-E cu 600 de MW.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro