Transelectrica a pierdut încă un proces în fața unui fost șef. Compania trebuie să plătească despăgubiri de milioane de lei
Compania de stat Transelectrica a anunțat, vineri, pe bursă, că a pierdut încă un litigiu în fața unui fost șef al companiei. Curtea de Arbitraj de la Viena a decis ca Transelectrica să-i plătească lui Marius-Viorel Stanciu, fost membru al Consiliului de Supraveghere Transelectrica, demis în iunie 2021, compensații de peste 3,6 milioane de lei brut.
Mai exact, Curtea de arbitraj a decis:
- plata sumei brute de 743.352,62 lei reprezentând compensația de neconcurenţă conform contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
- plata sumei brute de 2.879.597,63 lei reprezentând daune pentru revocarea fără culpă a contractului de mandat (componenta fixă și variabilă potrivit contractului de mandat), la care se
adaugă accesorii.
Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.
Transelectrica pierde pe bandă rulantă procese cu foștii șefi
Transelectrica este implicată în numeroase litigii cu foști membri ai Directoratului și Consiliului de Supraveghere, cu privire la contractele de mandat încheiate între Companie și aceștia. Foștii șefi au fost demiși înainte de expirarea mandatelor, iar aceștia au dat compania în judecată la Centrul de Arbitraj de la Viena.
Toate procesele deschise la Viena sunt pierdute de Transelectrica, compania fiind obligată, prin hotărâre arbitrală, să plătească despăgubiri foștilor directori. În urma acestor procese, Transelectrica a fost obligată să plătească milioane de lei compensații.
Aceste revocări au fost făcute din motive politice, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
Pe 22 iunie 2021, fără un motiv anume, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica.
Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile doar până la data de 22 octombrie 2021.
La trei zile după demiterea supraveghetorilor, pe 23 iunie 2021, noul Consiliu a revocat membrii Directoratului Companiei, deși aceștia aveau mandat până în noiembrie 2024, fiind înlocuit tot cu interimari. Surse din domeniu declarau atunci că înlocuirile au avut la bază motive politice.
Guvernul de atunci era controlat de Florin Cîțu și apropiații săi, iar toți cei demiși au fost numiți în guvernarea Orban. Practic, șefii de la Transelectrica au fost revocați pentru că fusese schimbat Guvernul, deși, teoretic, legislația privind guvernanța corporativă descurajează astfel de practici, numirile pe criterii politice în companiile de stat.