Sari direct la conținut

Transgaz şi Black Sea Oil Gas au semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Marea Neagra

HotNews.ro
Transgaz, Foto: Transgaz
Transgaz, Foto: Transgaz

Reprezentanții transportatorului de gaze Transgaz și ai investitorului Black Sea Oil & Gas au semnat vineri ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectele celor două companii în vederea preluării producţiei de gaze provenite din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia în Sistemul Național de Transport.

Proiectul Transgaz „Extindere SNT Vadu-T1” constă în construirea unei conducte cu diametrul de Ø20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 55 bar, în lungime totală de aproximativ 24,37 km, care va conecta Ţărmul Mării Negre cu Sistemul Naţional de Transport – conducta T1 pe direcţia Ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Termenul estimat de finalizare este anul 2021.

Proiectul constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă pe zăcământul Doina şi patru sonde pe zăcământul Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie automatizată amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor („STG”). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către SNT operat de Transgaz. Se estimează că producţia de gaze va începe în trimestrul 1 al anului 2021.

Din partea Transgaz a semnat directorul general Ion Sterian, iar din partea Black Sea Oil & Gas SRL a semnat Mark Beacom. La eveniment au participat Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, Costin Mihalache.

Niculae Bădălău a spus că acest proiect va acoperi 10% din necesarul anual de gaze naturale al României.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de țiței şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia şi XIII Pelican, Zona de Apă de Mică Adâncime situate în platforma continentală a Mării Negre, în care compania deţine o participaţie de 70% şi calitatea de operator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro