Sari direct la conținut

Tranzacțiile între persoanele afiliate și rigorile Codului Fiscal

STOICA & Asociatii
Alexandru-Laurențiu Mihai, Foto: STOICA & Asociatii
Alexandru-Laurențiu Mihai, Foto: STOICA & Asociatii

O societate (spre exemplu, un S.R.L.) nu poate vinde un bun către soția asociatului unic, la un preț sub nivelul pieței. În mod similar, societatea nu va putea cumpăra, la un nivel peste cel al pieței, un bun de la o rudă apropiată a asociatului unic.

Tranzacțiile între persoanele afiliate nu sunt interzise de Codul Fiscal, dar sunt supuse unor rigori specifice, menite să prevină situațiile în care acestea ar urmări obținerea unor avantaje patrimoniale/fiscale, în detrimentul interesului statului de a colecta taxe și impozite aferente acestor tranzacții comerciale sau chiar în detrimentul entităților implicate. În plus, se urmărește și asigurarea unei transparențe în circuitul economic, precum și prevenirea practicilor de evaziune fiscală ce s-ar putea întâlni în cadrul tranzacțiilor comerciale dintre persoane (fizice) înrudite sau dintre mai societăți controlate de o singură persoană/entitate.

Pe scurt dacă două sau mai multe persoane sunt afiliate, orice tranzacție între acestea trebuie încheiată pentru un preț similar cu prețul pieței. Prețul de piață reprezintă suma care ar fi plătită de un client independent unui furnizor independent în acelaşi moment şi în acelaşi loc, pentru acelaşi bun sau serviciu ori pentru unul similar, în condiţii de concurenţă loială.

În esență, intenția legiuitorului este ca prețul tranzacției să nu fie influențat sau determinat de legăturile existente între persoanele implicate. Spre exemplu, două societăți deținute/controlate de același asociat nu pot tranzacționa între ele la un preț inferior, eventual derizoriu (hotărât astfel datorită legăturii de afiliere). Această operațiune ar putea masca intenția asociatului de a transfera elementele de activ dintr-o societate în cealaltă, eventual pentru fraudarea creditorilor sau pentru eludarea anumitor dispoziții fiscale.

În plus, noțiunea de „tranzacție” nu se limitează doar la transferul (vânzarea) de bunuri, ci acoperă orice altă operațiune ce se poate încheia între părțile afiliate: contracte de prestări servicii, consultanță, contracte de locațiune, împrumuturi etc.

Încălcarea obligației de a tranzacționa la prețul pieței poate atrage sancțiuni neplăcute pentru contribuabil – organul fiscal poate ajusta (modifica) prețul de transfer, fiind recalculate astfel, retroactiv, impozitele şi taxelor datorate de contribuabilii implicați în tranzacție, cu tot cu penalitățile de întârziere corespunzătoare.

Totuși, care sunt situațiile în care o persoană (fizică sau juridică) este afiliată cu o alta, în sensul Codului Fiscal?

În primul rând,în cazul persoanelor fizice, soțul/soția și rudele până la gradul al III-lea sunt persoane afiliate. Arătăm că nu vor fi persoane afiliate afinii întrucât în sensul Codului Civil aceștia nu sunt rude. Totodată, concubina (partenerul) nu poate avea calitatea de persoană afiliată.

Spre exemplu, dacă X (web designer), în calitate de persoană fizică autorizată (PFA), încheie un contract cu propria soție, avocat (liber profesionist), pentru a îi crea acesteia un site web al cabinetului, contractul trebuie să respecte principiul valorii de piață. Într-o altă formulare, relația de rudenie dintre cei doi nu trebuie să se manifeste prin stipularea unui preț considerabil inferior al contractului de prestări servicii.

În al doilea rând, o persoană fizică este afiliată cu o persoană juridică (spre exemplu un S.R.L.) dacă persoana fizică deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deținerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice. Totodată, o persoană fizică va fi afiliată unei persoane juridice, dacă controlează în mod efectiv persoana juridică, indiferent de titlurile de participație.

Spre exemplu, dacă un S.R.L. având ca unic asociat pe X, dorește să vândă un bun soției lui X, prețul trebuie să fie cel al pieței, fără a fi acordate anumite „facilități”. Schema este următoarea: soția este persoană afiliată față de soț; soțul este persoană afiliată față de societate (asociat unic); soția va fi afiliată societății întrucât sunt luate în calcul părțile sociale ale soțului (persoană afiliată).

În al treilea rând, o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică, dacă cel puţin aceasta deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealaltă persoană juridică sau dacă controlează în mod efectiv acea persoană juridică.

Spre exemplu, dacă societatea AAA S.R.L. deține un sfert din părțile sociale ale societății BBB S.R.L., atunci cele două sunt afiliate.

În al patrulea rând, o persoană juridică este afiliată cu altă persoană juridică dacă o persoană deţine, în mod direct sau indirect, luându-se în calcul inclusiv deţinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la prima persoană juridică, cât şi la cea de-a doua ori, dacă le controlează în mod efectiv.

Spre exemplu, dacă X își înființează două societăți la care este asociat unic, acestea două vor fi afiliate între ele.

Totodată, amintim că anumiți contribuabili au obligația de a întocmi un dosar de transfer pentru a demonstra/justifica respectarea principiului valorii de piață, în cazul tranzacțiilor cu persoane afiliate, în cazul depășirii pragurilor prevăzute de Ordinul Președintelui ANAF nr. 442/2016. Cu titlu de exemplu, marii contribuabili care desfășoară tranzacții cu părți afiliate, depășind o valoare totală anuală, mai mare sau egală cu 200.000 euro în cazul dobânzilor pentru serviciile financiare, 250.000 euro în cazul tranzacţiilor privind prestările de servicii primite/prestate, respectiv de 350.000 euro în cazul tranzacţiilor privind achiziţii/vânzări de bunuri corporale sau necorporale.

În concluzie, tranzacțiile între persoanele afiliate trebuie încheiate la prețul pieței, astfel cum prevede Codul Fiscal. Încălcarea obligației de a tranzacționa la prețul pieței poate atrage sancțiuni neplăcute pentru contribuabil – organul fiscal poate ajusta (modifica) prețul de transfer, fiind recalculate astfel, retroactiv, impozitele şi taxele datorate de contribuabilii implicați în tranzacție, cu tot cu penalitățile de întârziere corespunzătoare.

Un articol semnat de Alexandru-Laurențiu Mihai, Junior Lawyer, – lmihai@stoica-asociatii.roSTOICA & Asociații

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII