Sari direct la conținut

Trei jurnaliști, uciși după un atac al Israelului. Libanul acuză o „crimă de război”

HotNews.ro
Trei jurnaliști, uciși după un atac al Israelului. Libanul acuză o „crimă de război”
Mașină folosită de jurnaliști, avariată de atacul israelian Foto: Ali Hankir / AFP / Profimedia

Cel puțin 18 jurnaliști de la șase instituții media, printre care Sky News, Al-Jazeera și televiziuni libaneze, erau cazați în zona din orașul Hasbaya, din sudul Libanului, vizată de atacul isrelian, potrivit ministrului libanez al informației Ziad Makary, care a denunțat atacul drept „o crimă de război”, relatează Reuters. Israelul, care a negat în trecut că vizează jurnaliști, nu a făcut niciun comentariu public.

Cameramanul Ghassan Najjar și inginerul Mohamed Reda de la postul de știri pro-iranian Al-Mayadeen și cameramanul Wissam Qassem, care lucra pentru canalul Al-Manar al Hezbollah, au fost uciși în urma atacului, au transmis cele două televiziuni în anunțuri separate.

Atacurile reprezintă cea mai sângeroasă zi pentru presă de când au izbucnit ostilitățile între Israel și gruparea libaneză Hezbollah.

Hasbaya este un oraș locuit deopotrivă de musulmani și creștini. În ultimele săptămâni au avut loc atacuri la periferia sa, dar atacul de vineri a fost primul asupra orașului.

„Am auzit avionul zburând foarte jos, asta ne-a trezit, și apoi am auzit cele două rachete”, a declarat pentru Reuters Muhammad Farhat, un reporter al postului libanez Al-Jadeed.

El a precizat că mai multe spații de cazare au fost avariate. El a publicat mai multe imagini care prezintă mașini răsturnate și avariate, dintre care unele afișează mesajul „Press” (Presă).

Mașină folosită de jurnaliști, lovită de atacul israelian Foto: Mohammad Zaatari / AP / Profimedia

„Făceam reportaje de acolo de aproximativ o lună fără să se întâmple nimic. Nici măcar nu știu cum am ieșit de sub dărâmături”, a declarat Farhat.

Ghassan bin Jiddo, directorul Al-Mayadeen, a acuzat pe contul de X al televiziunii că atacul a fost „deliberat”.

„Considerăm ocupația (Israel) pe deplin responsabilă pentru această crimă de război, în care au fost vizate echipe de jurnaliști, inclusiv echipa Al-Mayadeen”, a afirmat bin Jiddo.

Israelul, care a fost criticat pentru bombardarea în trecut a unor spitale și școli, a declarat că vizează doar luptătorii Hamas și Hezbollah, pe care i-a acuzat că folosesc civili drept scuturi.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a afirmat că, până la 24 octombrie, investigațiile sale preliminare au arătat că cel puțin 128 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului din Gaza, aceasta fiind cea mai mortală perioadă pentru jurnaliști de când CPJ a început să colecteze date, în 1992.

INTERVIURILE HotNews.ro