Sari direct la conținut

Trei oficiali sirieni au fost găsiți vinovați de crime de război și condamnați pe viață, de justiția franceză, într-un proces istoric

HotNews.ro
Președintele sirian Bashar Assad, în Damasc, Siria., Foto: SANA / AP / Profimedia
Președintele sirian Bashar Assad, în Damasc, Siria., Foto: SANA / AP / Profimedia

Trei înalți oficiali sirieni au fost găsiți vinovați vineri de către un tribunal din Franța de comiterea unor crime de război, pentru implicarea lor în dispariția și moartea ulterioară a unui bărbat cu cetățenie franceză și siriană și a fiului acestuia, informează Reuters.

Toți cei trei oficiali au fost condamnați la închisoare pe viață, iar oamenii din sala de judecată i-au aplaudat pe judecători la anunțarea verdictului. Procesul a fost ținut în absența acestora.

Dosarul de lungă durată se învârtea în jurul dispariției și morții ulterioare a lui Mazzen Dabbagh și a fiului său, Patrick, care au fost arestați de agenți ai serviciilor de informații ale forțelor aeriene siriene în Siria în noiembrie 2013 și au murit ulterior în custodie.

„Mă simt foarte, foarte emoționat. A fost un verdict pe care îl așteptam. Este un proces istoric și unul care va crea un precedent juridic pentru cazurile viitoare”, a declarat Obeida Dabbagh, fratele lui Mazzen și unchiul lui Patrick.

Unul dintre ofițerii găsiți vinovați de complicitate în dispariția și torturarea lor, Ali Mamlouk, se află încă în aparatul de securitate sirian, fiind consilier de securitate al președintelui Bashar al-Assad.

Ceilalți doi, Jamil Hassan și Abdel Salam Mahmoud, sunt un fost director și un director de anchetă în cadrul unității de informații a forțelor aeriene siriene.

Niciunul dintre cei trei inculpați nu a participat la procesul de la Cour d’Assises, care a durat patru zile.

Guvernul sirian, președintele Assad și aliatul Siriei, Rusia, au respins acuzațiile de tortură și de crime în masă, într-un război care, potrivit ONU, a făcut sute de mii de victime.

Mazen Darwish, șeful Centrului sirian pentru mass-media și libertatea de exprimare, care a sprijinit demersul autorităților franceze, a declarat că acesta este primul dosar în care este judecat un oficial sirian în funcție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro