Trei si toti trei (de Catalin Tolontan)
„In stenogramele publicate de Curentul, trei personaje depun marturie despre trei lumi”, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau.
1. Sorin Rosca Stanescu
Initiatorul dialogului, SRS sustine ca nu e vorba de nici un santaj si ca el a dorit doar sa culeaga informatii. In orice cod de conduita jurnalistica iti este interzis sa ameninti o sursa. A culege date prin santaj e la fel de inutil cu a obtine informatii prin tortura. Nu e doar ilegal, ci si ineficient, dintr-un motiv simplu: nu poti avea incredere in ceea ce-ti transmite interlocutorul aflat sub umbra fricii.
Mai mult, ziarele bune se angajeaza sa nici nu plateasca sursele, pentru ca apare un alt risc de deturnare a realitatii. Numai o sursa care vorbeste din libera alegere se poate numi sursa. Practica jurnalistica arata ca oamenii dezvaluie informatii din diverse motive: din indignare, din frustrare, din invidie, dintr-un simt al datoriei sau pur si simplu pentru ca vor sau au interesul ca anumite lucruri sa se afle.
Cei care desconspira sub amenintare sau din lacomie nu sint ceea ce un ziarist american intelegea prin surse: “camera de panica a democratiei si ultimul refugiu al constiintelor”.
Din acest punct de vedere, demersul lui Sorin Rosca Stanescu este total in afara culturii ziaristice, descinzind din ceea ce Costi Rogozanu cataloga perfect relevant drept dialogul personajelor din clanul Soprano. Ca membru in conducerea Asociatiei Jurnalistilor Romani cred ca e timpul sa actionam, ca si CRP si celelalte organizatii profesionale sau de autoreglementare.
Interesul declarat explicit al lui SRS este acela de a-i stringe de oua pe Berceanu, Blaga si Videanu ca aliati ai lui Traian Basescu. Desi vorbeste in inregistrare despre “interesul publicului de a avea informatii”, SRS actioneaza ca exponentul ziaristului care si-a abandonat regulile, dar nu intr-un mod deconcertat, ci pentru a deveni parte in lupta politico-economica in care el s-a inrolat cu stiinta intimidarii si cu toate informatiile pe care le detine.
La fel cum in Romania exista, la un nivel toxic de exprimare publica si de decizie, angajati ai serviciilor secrete care vind dosare sau le predau partidelor, asa cum exista procurori care asculta comenzile partidelor, asa exista si jurnalisti care nu-si mai practica, de facto, meseria. Toti acesti oameni alcatuiesc lumea emigrantilor din propria profesie.
2. Bogdan Chireac
Chireac este intermediarul. Vorbitor fluent al limbajului evaziv, cind colocvial, cind insinuant, el face legatura intre SRS si Catalin Macovei, seful Agentiei Nationale pentru Integritate.
Prezenta lui Chireac garanteaza, pentru SRS, ca Macovei e un baiat de incredere, care poate ajunge prin servicii concrete sa placa Nasului, iar, pentru Macovei, ca, “daca-l cunoaste pe maestrul Bogdan”, poate primi protectie mediatica de la SRS, extrem de importanta pentru un oficial preocupat, asa cu reiese din dialog, de tot ceea ce se scrie despre el in ziare sau pe bloguri.
La emisiunea lui Radu Moraru de marti seara, Bogdan Chireac a spus ca “nu vad unde este santajul” si i-a periat indelung si pe SRS si pe Macovei. Omul isi face profesia de mijlocitor pina la capat, credincios statutului de personaj prins intre lumi, cind analist, cind “director de ONG”, in fond un agent de influenta nedeclarat.
Chireac este lubrifiantul prin care politicienii si presa fac comert cu prestatii reciproce. Ca el sint mii in Romania, vorbim doar despre cei de la virf!, in infinite domenii. Ei obtin dividendele ingenunchiarii autoritatii in fata intereselor private. Sint brokerii de putere.
3. Catalin Macovei
Rareori telespectatorul a putut vedea un inalt oficial al statului roman mai contaminat de culpa camuflata sub o bravada lipsita de intensitate. La B1 TV, Catalin Macovei a aparut alb la fata si strins in el. Avea si de ce.
Nici un moment pe parcursul dialogului seful ANI nu refuza intelegerea! Singurul lucru pe care il face este acela de a se apara. Nu explica, ci se justifica, tipic pentru un dialog inegal! Ii spune lui SRS ca nu este vinovat si ca documentul folosit ca pirghie a santajului nu-l incrimineaza. Dar participa la discutia despre nume, conturi si potentiale vinovatii ale altora. Mai mult, promite ca “va voi da un raspuns miine prin maestrul Chireac”, raspuns care viza termenul cercetarii in derulare asupra lui Videanu si a lui Berceanu.
Citeste articolul complet si comenteaza pe blogul lui Catalin Tolontan