Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, a stabilit Coaliţia de guvernare / PSD, PNL și UDMR „reconfirmă” că Crin Antonescu rămâne candidat
Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități, reuniți marți seară la guvern pentru prima ședință din acest an, au stabilit ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna mai. O altă temă pe agendă a fost lămurirea situației privind candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, după ce Crin Antonescu a anunțat că își „autosuspendă” candidatura.
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc în 4 mai, iar cel de al doilea tur, în 18 mai.
Tot miercuri seară, liderii PSD, PNL, UDMR și minorități au decis că Crin Antonescu rămâne candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale.
Coaliția a transmis și oficial, printr-un comunicat al PNL, deciziile luate:
„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.
Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii.
Astfel, săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor Coaliției.
Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale.
Totodată, s-a decis ca, până la data de 27 ianuarie, bugetul de stat să fie prezentat în cadrul ședinței Coaliției, astfel încât în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlamentul României”.
Coaliția PSD-PNL-PDMR-Minorități a stabilit în ședința de miercuri seară ca Crin Antonescu să rămână în continuare candidatul pentru alegerile prezidențiale, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
Ședința coaliției s-a încheiat.
Coaliţia a decis data alegerilor prezidenţiale – primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui va avea loc pe 4 mai, iar turul al doilea, în 18 mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție. Astfel, alegerile vor avea loc la două săptămâni după Paşte (20 aprilie atât paștele ortodox, cât și cel catolic).
Liderii PSD-PNL-UDMR și minorități discută acum două scenarii pentru organizarea alegerilor prezidențiale: 4 mai, primul tur, 18 mai, cel de al doilea tur, respectiv 11 / 25 mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție.
Aceleași surse spun că PNL a mers cu varianta ca alegerile să aibă loc mai devreme, respectiv în martie primul tur de scrutin, în timp ce PSD a susținut varianta organizării alegerilor în mai.
La guvern au ajuns și liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, precum și liderii PSD Marcel Ciolacu și Mihai Tudose.
Primii care au ajuns la guvern pentru ședința Coaliției au fost Varujan Pambuccian de la minorități, Alfred Simonis (PSD), Cseke Atilla, Tánczos Barna (UDMR), Cătălin Predoiu și Ciprian Ciucu (PNL).
Înainte de ședința coaliției, unul din liderii importanți ai PSD, Lucian Romașcanu, a transmis un semnal privind calendarul alegerilor prezidențiale. El a subliniat că liderii coaliției trebuie să țină cont de demersurile făcute în justiție de Călin Georgescu împotriva deciziei de anulare a rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale înainte de a stabili calendarul noilor alegeri.
„Este o singură chestiune pe care nu vreau să o minimalizez şi care, cu certitudine, trebuie luată în discuţie când se stabileşte calendarul, aceea a demersurilor în justiţie ale domnului Georgescu. Dacă cumva demersurile din justiţie vor avea un alt deznodământ decât cel pe care, cum să spun eu cel puţin, îl aştept, atunci, atunci calendarul pe care l-am putea avea poate fi dat peste cap”, a declarat Romașcanu.
PSD-PNL-UDMR și Minoritățile trebuie să stabilească ce fac mai departe cu candidatura „suspendată” a lui Crin Antonescu
Prima criză a noii coaliții de guvernare a debutat sâmbătă, 4 ianuarie, după ce Crin Antonescu, candidatul pentru prezidențiale anunțat de PSD-PNL-UDMR-Minorități a spus că își „suspendă” candidatura.
După acest anunț, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor i-au dat dreptate lui Crin Antonescu. Bolojan a spus că, din punctul de vedere al PNL, Antonescu este în continuare candidatul coaliției, în ciuda nemulțumirilor verbalizate de fostul președinte al liberalilor.
Din partea PSD, de cealaltă parte, au venit informații conform cărora candidatura lui Crin Antonescu din partea coaliției nu este bătută în cuie. Eurodeputatul și liderul PSD Vasile Dâncu a spus că Antonescu a fost mai degrabă un „candidat de rezervă”. Preşedintele PSD Alba Iulia, deputatul Voicu Vuşcan, a avut o opinie și mai nuanțată și a spus că „în final, PSD va susţine doar un candidat PSD sau cu trecut social-democrat”.
Marcel Ciolacu s-a limitat doar la a transmite că nu a vorbit cu Antonescu despre anunțul făcut de acesta, dar că o va face „mai mult ca sigur” la ședința coaliției, programată miercuri.
Pe de altă parte, voci din PSD au transmis pentru Hotnews că social-democrații nu au discutat mai deloc în perioada sărbătorilor despre alegeri și candidat. „S-a nimerit și perioada destul de complicată, când să se facă ședințe, când să se ia decizii în interiorul partidului, am avut și 2 CPN-uri pe zi, nu s-a pronunțat numele lui în ședință, a fost puțin o surpriză, când după întâlnirea de la Cotroceni s-a ieșit cu această variantă. Nu știu dacă Crin Antonescu este soluția salvatoare. Are și el pe de-o parte dreptate. Pentru că nu cred că a fost vorba de auto-propunere. Când cineva te roagă și îți dă un termen până a doua zi, probabil e în postura celui care a fost rugat. A simțit că nu s-a mai întâmplat nimic după, el nefiind lider de partid, neavând pe cineva în spate”, a transmis un lider social-democrat.
Coaliția trebuie să stabilească data alegerilor prezidențiale
Un alt punct extrem de important al ședinței de miercuri este stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale care trebuie organizate după ce CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie.
Unul dintre factorii care l-au făcut pe Crin Antonescu să își suspende candidatura a fost chiar acesta: întârzierea Guvernului în adoptarea unul calendar pentru alegeri, după cum a explicat el.
Liderii coaliției au stabilit într-o ședință din decembrie ca alegerile prezidențiale să aibă loc în 23 martie (primul tur) și 6 aprilie (al doilea tur). Decizia privind stabilirea datelor pentru alegeri va fi luată în prima ședință de Guvern din anul 2025 (care va avea loc după data de 8 ianuarie), au declarat în 30 decembrie surse guvernamentale pentru HotNews.ro.
Pentru moment, nu e clar dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în martie sau mai târziu. Duminică, Ilie Bolojan a declarat că PNL își dorește să fie aprobat un calendar electoral „cât mai rapid”, dar a precizat că e posibil ca desfășurarea alegerilor să aibă loc în luna mai, după sărbătorile de Paști.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care a spus în repetate rânduri că va candida la alegerile prezidențiale, a insistat în această perioadă că este important să se lămurească motivul pentru care au fost anulate alegerile prezidențiale, înainte de a repeta scrutinul.
Discuții privind bugetul pe anul 2025
Liderii coaliției vor discuta miercuri și despre bugetul de stat pentru anul 2025. Guvernul trebuie să aprobe, într-o ședință, bugetul pentru anul 2025. Aici se stabilește câți bani merg către fiecare minister, de exemplu.
După ce bugetul este adoptat în ședința Executivului, el trebuie aprobat și de Parlament, atât în comisii, cât și într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, unde se dă votul final.
Bugetul pe anul 2025 trebuie realizat în contextul în care Guvernul Ciolacu 2 a primit deja numeroase critici după ce a adoptat ordonanța „trenuleț”, care stabilește anumite măsuri fiscale, printre care: în 2025 se îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură.