Trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit de boala limbii albastre
Trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut au murit din cauza bolii limbii albastre, in pofida eforturilor depuse de angajatii rezervatiei si de medicii veterinari care au aplicat mai multe tratamente pentru salvarea animalelor bolnave, anunta Agerpres.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a anuntat oficial marti ca exista doua focare ale bolii in judet, unul in zona Hateg, la zimbri, si unul la Petrosani, la o bovina.
„Incepand de azi, 7 octombrie, DSVSA Hunedoara a declarat zona de restrictie in judetul Hunedoara ca urmare a confirmarii a doua focare de bluetongue (boala limbii albastre) in localitatile Hateg si Petrosani. Confirmarea celor doua focare (unul la specia bovina si unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boala, reactivarea Unitatilor Locale de Sprijin din cadrul primariilor celor doua localitati si instituirea programului de masuri specifice”, se arata intr-un comunicat al DSVSA Hunedoara.
Cat priveste cazurile de boala, urmata de decesele celor trei zimbri din Rezervatia Hateg-Slivut, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Hunedoara, Horia Golea, a declarat ca incidentele au avut loc in ultimele doua saptamani.
„Am luat toate masurile dispuse de medicii veterinari. La animalele bolnave s-au facut tratamentele necesare si au fost administrate antibiotice. S-au facut tarcuri de carantina si animalele bolnave au fost izolate, dar, din pacate, cei trei zimbri au murit”, a afirmat Golea.
Potrivit acestuia, in cadrul Rezervatiei de zimbri de la Hateg se construieste acum un alt tarc, intr-o alta zona, unde vor fi mutati cei zece zimbri care au ramas in viata, dintre care doi sunt exemplare cu varsta pana in doi ani.
Conform DSVSA Hunedoara, boala limbii albastre nu se transmite la om, iar produsele de origine animala se pot consuma fara nicio restrictie. Boala afecteaza insa productia animala, prin scaderea lactatiei si pierderea in greutate.
Avand in vedere situatia aparuta in judetul Hunedoara, DSVSA a delimitat zone de control pe o raza de 20 de kilometri, de protectie pe 100 de kilometri si de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protectie. Specialistii DSVSA vor face inspectii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre si zimbri. Miscarea animalelor este permisa numai cu avizul DSVSA.