Triunghiul de litiu – Olaf Scholz caută în America de Sud materii prime pentru industria auto din Germania
Sâmbătă, cancelarul Olaf Scholz a plecat în vizită la cel mai înalt nivel, în America de Sud – Argentina, Brazilia și Chile. „Călătoria subliniază importanța regiunii, ca partener pentru guvernul federal”, se spune în comunicatul oficial.
În principal, e vorba despre parteneriate pentru importul de materii prime pentru industria germană, dar și de „acțiune pentru o ordine internațională multipolară, bazată pe reguli”.
Se mai vorbește despre „aprofundarea relațiilor politice și economice, în lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru creștere economică durabilă și transformare socio-ecologică”.
Sector minier sustenabil
Luni, in timpul primei sale călătorii în America de Sud în calitate de cancelar, Olaf Scholz a anunțat un nou parteneriat pentru materii prime, cu Chile. Guvernul federal speră la un acces mai bun la mineralele esențiale, care sunt necesare pentru transformarea ecologică a economiei germane.
Având în vedere problemele de mediu, de muncă și sociale din minerit, care au provocat resentimente și frustrări în acest sector, „Germania, cu standardele sale înalte, este un partener ideal”, a declarat Scholz la o conferință de presă cu omologul său chilian.
„Există această expresie – extractivism – care spune că totul e doar scos din pământ. Dar nu este un lucru bun dacă asta e tot ce se întâmplă. Vrem să ajutăm Chile în drumul său către un sector minier sustenabil”.
Mai mult litiu
Germania dorește, de asemenea, să se asigure că mineritul creează mai multe locuri de muncă în țările de origine. „Întrebarea este: nu putem să ne asigurăm că primul pas în procesul de producție, care creează sute, dacă nu mii de locuri de muncă, poate avea loc în țările-sursă? Asta ar economisi și multe costuri de transport.”
În ceea ce privește industria auto din Chile, Germania dorește să asigure mai mult litiu, care este necesar pentru producția de baterii pentru vehiculele electrice. Cel mai mare zăcământ din lume de metal ultra-ușor se află în așa-numitul „Triunghi de litiu” – în triunghiul de graniță dintre Argentina, Bolivia și Chile.
Scholz și președintele chilian, Gabriel Boric, au anunțat, de asemenea, că Germania și Chile vor înființa un memorial pentru a comemora victimele fostei așezări de sectanți, Colonia Dignidad, din țara sud-americană. Ideea de a transforma situl, la 350 de kilometri de capitala Chile, într-un memorial, „are sprijinul guvernului nostru și vom participa în consecință”, a spus Scholz.
Dictatura lui Augusto Pinochet a început la 11 septembrie 1973. Anul 2023 marchează 50 de ani de la lovitura de stat militară – iar clarificarea crimelor comise atunci continuă să progreseze lent.
Mii de oameni au fost torturați și uciși până la sfârșitul dictaturii lui Pinochet, în 1990. Odată cu alegerea tânărului președinte, Gabriel Boric, la sfârșitul anului 2021, mulți au sperat la un punct de cotitură în clarificarea istoriei.