Sari direct la conținut

Trofeul Transilvania pleaca in Mexic

HotNews.ro

Aplauze. Ropote de aplauze. Celebritati. Ploaie de celebritati. Emotii, premii si trofee. Toate acestea, sambata seara, la Teatrul National din Cluj Napoca, la Inchidere. La Gala de inchidere TIFF 2008.

Peste 1.000 de invitati au asteptat cu sufletul la gura sa vada in ce tara pleaca trofeul celei de-a saptea editii a Festivalului International de Film Transilvania, desfasurat la Cluj Napoca intre 30 mai si 8 iunie. Raspunsul corect este Mexic, si asta pentru ca Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro, oferit de Vodafone a fost castigat de singurul documentar selectionat in Competitia TIFF 2008, filmul Shakespeare colt cu Victor Hugo/Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo, regizat de debutanta Yulene Olaizula. Cel mai ravnit premiu al galei a fost oferit de Catherine Deneuve, invitata de onoare a TIFF 2008, care a urcat pe scena alaturi de Paul Markovits (Vodafone).

Celebra actrita franceza a fost si ea protagonista unui moment extrem de emotionant. Catherine Deneuve a fost recompensata la TIFF cu Premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana. Invitata speciala a editiei a saptea a Festivalului a primit diploma si trofeul TIFF de la actrita Maia Morgenstern. Actrita franceza s-a declarat impresionata de publicul clujean, cu care de altfel s-a intalnit si inainte de Gala de Inchidere TIFF, la Cinema Republica, la proiectia speciala a filmului lui André Téchiné, Vremuri schimbatoare/Les temps qui changent.

Tot un Premiu pentru Intreaga Cariera a primit la TIFF 2008 si indragita actrita Tamara Buciuceanu Botez. Celebra „Isoscel” a primit diploma si premiul oferit de catre Banca Transilvania de la actrita Luminita Gheorghiu, in ropotele de aplauze ale spectatorilor clujeni.

Minute in sir de aplauze a primit si un actor care a facut istorie in cinematografia romaneasca. Talentul lui Radu Beligan si rolurile cu care a cucerit cinefili de toate varstele au fost recompensate de catre TIFF 2008 cu un Premiu de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz. Radu Beligan a primit premiul de la presedintele Traian Basescu, care a asistat in aceasta seara la cel mai important si mai asteptat moment al TIFF, Festivitatea de decernare a premiilor. Inainte de decernarea premiului Traian Basescu l-a numit pe Radu Beligan „un adevarat patriarh al filmului si teatrului romanesc”.

Dupa ce a jurizat filmele din Competitie, unul din membrii juriului TIFF 2008, Corneliu Porumboiu a urcat si el pe scena in calitate de premiant. Regizorul roman a fost decorat cu ordinul Chevalier des arts et des lettres, distinctie care i-a fost inmanata de catre ambasadorul Frantei, Henri Paul.

La capitolul productii autohtone, filmele care au triumfat in acest an au fost documentarul Podul de flori al lui Thomas Ciulei (Cel mai bun lung metraj din cadrul Zilelor Filmului Romanesc), (Plictis si) Inspiratie al regizorului Igor Cobileanski (Cel mai bun scurt metraj din Zilele Filmului Romanesc). George Dorobantu, regizorul filmului Elevator a castigat Premiul pentru debut in cadrul acelorasi zile dedicate productiilor autohtone.

Zeci de alte celebritati au tinut sambata seara sa fie alaturi de premiantii si de invitatii speciali ai editiei a saptea a festivalului. Maria Popistasu, Florin Piersic Junior, Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Dorel Visan, Mara Nicolescu, Marian Crisan cat si un invitat surpriza al festivalului, actrita Anca Thomas, sunt doar cativa din cei care au urcat pe scena Galei pentru a le inmana castigatorilor premiile TIFF 2008.

Yulene Olaizula, castigatoarea Trofeului
Transilvania
Foto: TIFF

Festivalul International de Film Transilvania a batut in acest an record dupa record. La editia care a stat sub semnul celebrului agent Bond, James Bond, au fost proiectate 200 de filme din 40 de tari. Cinefilii au umplut zlnic, pana la refuz, cele opt locatii ale festivalului. Anul acesta, traditionalelor Republica, Victoria, Arta, Echinox li s-au alaturat Teatrul National, Galeria Muzeului de Arta, Enigma si, o premiera pentru Romania, un cinema Drive In, in parcarea de la Iulius Mall. Pana vineri seara, numarul total de spectatori a fost de 35.000. Circa 2.000 de cinefili si-au satisfacut curiozitatea si n-au ratat un film vazut din masina, la ineditul Drive In.

Premiantii TIFF 2008

Trofeul Transilvania – oferit de Vodafone: Shakespeare colt cu Victor Hugo / Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo (r. Yulene Olaizola, Mexic, 2008)

Premiul pentru Cea mai buna Regie – oferit de CNC: Omar Shargawi pentru Jamil, mergi in pace / Ma salama Jamil (Danemarca, 2008)

Premiul Special al Juriului – oferit de Impact Developer & Contractor : Lacul Tahoe / Te acuerdas de Lake Tahoe? (r. Fernando Eimbcke, Mexic, 2008)

Premiul pentru Cea mai buna Imagine – oferit de Kodak Cinelabs Romania: Mart Taniel pentru Balul de Toamna / Sügisball (r. Veiko Öunupuu, Estonia, 2007)

Premiul pentru Cea mai buna interpretare – oferit de Vitrina Advertising: Péter Haumann, Péter Rudolf, Milan Schruff pentru Aventurierii / Kalandorok (r. Béla Paczolay, Ungaria, 2008)

Premiul FIPRESCI – oferit de Juriul Asociatiei Internationale a Criticilor de Film: La Rabia / La Rabia (r. Albertina Carri, Argentina, 2008)

Premiul Publicului – oferit de cafeaua Nescafé: Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu gangster / J’ai toujours revé d’etre un gangster (r. Samuel Benchetrit, Franta, 2007)

Premiul de excelenta – oferit de Mercedes-Benz: Radu Beligan

Premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia romana – oferit de Banca Transilvania: Tamara Buciuceanu-Botez

Premiul pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana: Catherine Deneuve

Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurt-metraj inscris in concursul HBO: Torta vie, autor Bogdan Muresanu

Premiul pentru cel mai bun scenariu de lung-metraj inscris in concursul HBO: Cainele japonez, autor Ioan Antoci

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt-metraj – oferit de Sony: (Plictis si) Inspiratie (r. Igor Cobileanski, Romania-Moldova, 2008)

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lung-metraj – oferit de HBO Romania: Podul de flori (r. Thomas Ciulei, Romania, 2008)

Premiul pentru Debut in filmul romanesc – oferit de Jolidon: George Dorobantu pentru Elevator (Romania, 2007)

Premiul pentru cel mai bun scurt-metraj prezentat in sectiunea Umbre, oferit de Kiss FM: Vesnica pomenire / RIP (r. Bruno Collet, Franta, 2006)

Premiul Let’s Go Digital! pentru cel mai bun film realizat in cadrul workshopului: Puzzle (realizat de Elena Racu, Constantin Sorin Bazga si Péter Farkas)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro