Sari direct la conținut

Trump, aproape de a-l numi pe Marco Rubio secretar de stat. Senatorul susține un armistițiu în Ucraina și este adeptul unei politici dure în relația cu China și Iran

HotNews.ro
Trump, aproape de a-l numi pe Marco Rubio secretar de stat. Senatorul susține un armistițiu în Ucraina și este adeptul unei politici dure în relația cu China și Iran
Donald Trump și Marco Rubio. FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Președintele ales pare să fi decis să-l numească pe senatorul din Florida la șefia diplomației americane, scriu Reuters și New York Times. Odinioară un critic al Rusiei, Rubio s-a declarat de acord cu Trump în ultima vreme, susținând că războiul din Ucraina a ajuns într-un impas și „trebuie încheiat”.

Donald Trump îl va nominaliza pe senatorul american Marco Rubio în funcția de secretar de stat, au declarat luni surse citate de Reuters. Decizia nu a fost anunțată oficial, dar a fost anticipată de mai multe publicații, inclusiv New York Times și Financial Times.

Senatorul născut în Florida este un adept al unei politici radicale față de China și Iran, iar în ultima vreme a susținut o reglementare cât mai rapidă a conflictului din Ucraina.

Rubio a declarat în mai multe interviuri recente că Ucraina trebuie să caute o soluție negociată cu Rusia, mai degrabă decât să se concentreze pe recâștigarea tuturor teritoriilor pe care Rusia le-a capturat în ultimul deceniu.

El a fost, de asemenea, unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva unui pachet de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat în aprilie.

Deși Rubio este departe de a fi cea mai izolaționistă opțiune, probabila sa selecție subliniază totuși o schimbare amplă a opiniilor republicane în materie de politică externă sub președintele Trump.

Partidul celor care susțineau odinioară intervențiile militare și o politică externă fermă preferă acum reținerea, în special în Europa, unde mulți republicani se plâng că aliații SUA nu își plătesc partea lor echitabilă pentru apărare.

„Nu sunt de partea Rusiei – dar, din păcate, realitatea este că modul în care războiul din Ucraina se va încheia este cu o soluție negociată”, a declarat Rubio pentru NBC în septembrie.

De ce ar fi relevantă numirea lui Rubio

Alegerea lui Rubio are o semnificație atât internă, cât și internațională, scrie Reuters.

Trump a învins-o pe vicepreședinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie, în parte prin câștigarea unui număr mare de alegători hispanici, care au votat în majoritate pentru democrați în ciclurile electorale anterioare, dar care au devenit o categorie demografică din ce în ce mai diversă din punct de vedere politic.

Prin selectarea lui Rubio pentru un rol politic cheie, Trump ar putea contribui la consolidarea câștigurilor electorale în rândul latino-americanilor și ar putea arăta clar că aceștia au un loc la cele mai înalte niveluri ale administrației sale.

Dacă va fi confirmat, Rubio va acorda probabil o importanță mult mai mare Americii Latine decât orice secretar de stat anterior, a declarat Mauricio Claver-Carone, un aliat al lui Rubio, fost președinte al Băncii Interamericane de Dezvoltare și fost consilier al Consiliului Național de Securitate pentru America Latină în prima administrație Trump.

„Acesta este momentul în care America Latină va fi cel mai mult pe hartă în istoria oricărei președinții americane. Este un moment istoric. Nu există alt mod de a o spune”, a declarat Claver-Carone.

Un critic al Chinei

Rubio a fost unul dintre cei trei pretendenți finali la funcția de vicepreședinte al lui Trump. Președintele ales l-a ales în cele din urmă pe senatorul american JD Vance din Ohio, o figură de extremă dreaptă cunoscută pentru pozițiile sale izolaționiste în materie de politică externă.

Unii dintre susținătorii lui Trump vor fi sceptici cu privire la decizia acestuia de a-l alege pe Rubio, care, până de curând, a avut poziții de politică externă mai intervenționiste, care le contrazic pe cele ale lui Trump.

De exemplu, în timpul mandatului 2017-2021 al lui Trump, Rubio a co-sponsorizat o lege care ar îngreuna retragerea lui Trump din NATO, prin solicitarea ca două treimi din Senat să ratifice retragerea.

Trump a criticat ani de zile țările membre NATO care nu au îndeplinit obiectivele convenite privind cheltuielile militare și a avertizat în timpul campaniei că nu numai că va refuza să apere statele care nu își plătesc partea, dar va încuraja și Rusia „să facă ce naiba vrea” cu acestea.

Rubio este unul dintre principalii critici ai Chinei în Senat și a fost sancționat de Beijing în 2020 din cauza poziției sale față de Hong Kong în urma protestelor democratice.

În calitate de membru în Comisia pentru Informații a Senatului, el a menținut, de asemenea, presiunea asupra administrației Biden, cerându-i să blocheze toate vânzările către Huawei la începutul acestui an, după ce compania chineză de tehnologie sancționată a lansat un nou laptop alimentat de un cip procesor Intel AI.

Rubio, al cărui bunic a fugit din Cuba în 1962, este, de asemenea, un oponent declarat al normalizării relațiilor cu guvernul cubanez, o poziție împărtășită de Trump.

Șeful subcomisiei Camerei Reprezentanților care supraveghează afacerile latino-americane, Rubio este, de asemenea, un critic frecvent și feroce al guvernului lui Nicolas Maduro din Venezuela.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro