Sari direct la conținut

Tudorel Toader dă vina pe Iohannis pentru blocajul de la DNA, care rămâne fără șefi ca efect al Ordonanței 7 / Șeful DNA: "A făcut vreo propunere pentru secții domnul Toader?"

HotNews.ro
Tudorel Toader dă vina pe Iohannis pentru blocajul de la DNA, care rămâne fără șefi ca efect al Ordonanței 7 / Șeful DNA: "A făcut vreo propunere pentru secții domnul Toader?"

După apelul DNA care i-a cerut abrogarea Ordonanței de Urgență 7, care interzice delegările pe funcții și care a lăsat două servicii importante fără conducere, Tudorel Toader susține că cel care poate debloca situația este doar președintele Klaus Iohannis. Ministrul Justiției a declarat, pentru HotNews.ro, că “nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor de rang înalt”. Aceasta, deși el nu a făcut nicio propunere către șeful statului pentru numirea șefilor celor două secții. “A făcut vreo propunere pentru secții domnul Toader?” a fost reacția șefului DNA, Călin Nistor.

Întrebat cum răspunde apelului DNA, care i-a cerut abrogarea OUG 7, avertizând că două secții au rămas fără conducere pentru că ordonanța interzice delegările pe funcție, Tudorel Toader a spus că unele astfel de numiri au fost făcute de președintele Iohannis în doar câteva zile.

“Nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidențiale în numirea procurorilor de rang înalt. Să nu uităm faptul că unele astfel de numiri au fost realizate în doar câteva zile”, a declarat, pentru HotNews.ro, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Întrebat dacă ia în calcul abrogarea OUG 7, în condițiile în care DNA, dar și procurorii și judecătorii din peste 70 de parchete și instanțe îi cer acest lucru, ministrul Justiției a dat același răspuns: “Tocmai spuneam faptul că unele numiri s-au realizat în doar câteva zile”.

Procedura de numire a șefilor acestor secții este ca ministrul Justiției să facă propunerea, să o trimită la CSM pentru avizul consultativ, după care la președintele Klaus Iohannis, pentru semnarea decretului de numire. Tudorel Toader nu a făcut însă nicio propunere pentru cele două secții din DNA – Secția judiciară penală și Secția de combatere a corupției.

“A făcut vreo propunere domnul Toader pentru cele două secții? Eu nu știu să fi făcut vreo propunere pentru șefii de secții”, a declarat, pentru HotNews.ro, procurorul șef interimar al DNA, Călin Nistor.

El a mai spus că nu a avut nicio discuție cu ministrul Justiției pe această temă.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat joi că în urmă cu o zi procurorul șef interimar al DNA, Călin Nistor, i-a informat pe premier și pe ministrul Justiției despre consecințele OUG 7, care prevede și faptul că procurorii pentru care numirea se face de președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere.

Ca efect al Ordonanței de Urgență, din 20 martie Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din Direcția Națională Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală).

Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale, avertizează conducerea DNA.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului Justiției, Tudorel Toader, să ia de urgență măsuri pentru declanșarea procedurii de numire a celor doi procurori șefi secție, având în vedere și intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor.

“Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră, deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție”, a mai transmis conducerea DNA.

CITEȘTE ȘI: Șeful DNA: Direcția Anticorupție este cea mai afectată instituție de OUG care modifică legile justiției / Sunt în pericol dosare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro