Turceni si Rovinari, privatizate pe sub masa
statul roman este pe cale sa converteasca in actiuni creante de peste 2.000 de miliarde de lei vechi, in contul datoriilor pe care complexurile energetice din Oltenia le au catre Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA, firma aflata in faliment.
Operatiunea ar echivala cu vanzarea a circa 30% din capitalul social al acestor unitati practic fara ca viitorii cumparatori sa-si asume obligatiile prevazute intr-un contract de privatizare. In timpul guvernarii PSD, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) a fost practic desfiintata.
Prin HG 103/2004, toate datoriile catre stat ale societatii, in valoare de peste 20.000 de miliarde de lei vechi, au fost transferate catre o noua entitate, Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA. Activele au fost si ele transferate catre o noua entitate, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), curata, fara datorii.
Dar ICM SA nu a preluat numai datorii, ci si creantele pe care CNLO le avea de recuperat de la complexurile energetice, in contul carbunelui livrat. Astfel, Complexul Energetic (CE) Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, CET Govora (Valcea) si CET Halanga (Brasov) au de platit catre ICM circa 3.000 de miliarde de lei vechi.
Cele mai mari creante, in valoare de circa 1.200 de miliarde, le inregistreaza CE Turceni, urmata de CET Govora – cu 1.000 de miliarde de lei vechi, si CE Rovinari – 820 de miliarde. Statul are controlul complet doar asupra primelor trei entitati, celelalte doua fiind sub tutela consiliilor locale. In consecinta, autoritatile au decis o compensare. Prin Legea nr.
243/2005, creantele pe care ICM le avea de recuperat de la complexurile energetice trebuia sa fie transformate in actiuni si sa revina ICM SA. Din motive inca neelucidate, doar in cazul CE Craiova prevederile acelei legi au fost puse in aplicare. In contul unei creante de circa 53 de miliarde de lei vechi, ICM SA a devenit actionar cu 2,13% la aceasta unitate.
Lichidatorii executa creantele
Intre timp insa, doua firme private, ITUC INDUSTRY SA Motru si SC ARC SA Targu Carbunesti, au cerut falimentul ICM SA. Datoriile catre prima firma, in valoare de cateva sute de milioane de lei vechi, au fost achitate. In cauza a ramas doar ARC SA, societate controlata de omul de afaceri gorjean Clement Mocanu, apropiat al PSD si denuntator al lui Nicolae Mischie.
Mocanu avea de recuperat prin firma sa o creanta de circa 6 miliarde de lei vechi. In consecinta, pe 1 septembrie 2006, la ICM SA s-a deschis procedura insolventei, iar pe 22 decembrie 2006 s-a trecut la faliment. Lichidatorul societatii a fost ales BNP Consult SPRL Craiova, societate care trebuie sa vanda bunurile ICM, pentru a plati creditorii.
Societatea nu mai are insa nimic executabil in patrimoniu, iar lichidatorii s-au indreptat asupra creantelor pe care ICM le are de recuperat.
Un articol de Bogdan Grosereanu