Sari direct la conținut

Turcia a arestat o femeie care a criticat blocarea Instagram / O acuză de „incitare la ură”

HotNews.ro
Turcia a arestat o femeie care a criticat blocarea Instagram / O acuză de „incitare la ură”
Femeie arestată în Turcia (imagine generică), FOTO: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

O instanță turcă a dispus luni arestarea unei femei după ce a criticat blocarea Instagram în țară de către autorități. Ea este acuzată de incitare la ură și insultarea președintelui Recep Erdogan, relatează Reuters, citând presa locală. 

Autoritățile turce au blocat pe 2 august accesul la Instagram, fără a oferi inițial niciun motiv. Ulterior acestea au acuzat platforma de socializare deținută de Meta, compania lui Mark Zuckerberg ce deține și Facebook și WhatsApp, că nu respectă „legile și regulile” din Turcia.

O altă acuzație a fost că Instagram nu ține cont de „sensibilitățile publice” din țara cu o populație predominant musulmană.

Turcia a restabilit accesul la Instagram sâmbătă, autoritățile declarând că Meta a fost de acord să coopereze cu ele pentru a ameliora problemele semnalate.

Femeia arestată luni a criticat săptămâna trecută blocarea accesului la platformă. Ea trecea pe stradă, când a fost întrebată despre gândurile ei cu privire la măsură pentru o înregistrare video ce a fost urcată ulterior pe un canal de YouTube. Ea nu a fost singura persoană intervievată pentru materialul video, însă ea a declarat:

„Asta e total greșit. Președintele nu poate interzice Instagram după cum dorește”.

Ea l-a criticat de asemenea pe președintele Recep Erdogan și pe cei care au susținut blocarea platformei.

De ce ar fi blocat de fapt Turcia accesul la Instagram

Mandatul de arestare pe numele său a fost emis de o instanță din orașul Izmir, el venind după ce șeful RTUK, șeful societății de radiodifuziune a Turciei, a criticat săptămâna trecută interviurile făcute pe stradă pentru a fi încărcate pe platformele social media.

Potrivit acestuia, ele „manipulează opinia publică”.

Autoritățile turce au blocat accesul la Instagram după ce un înalt oficial de la Ankara a acuzat platforma social media că blochează postările de condoleanțe pentru Ismail Haniyeh, fostul lider al Hamas asasinat la Teheran la sfârșitul lunii trecute.

INTERVIURILE HotNews.ro