Turcia, in pragul unui dezastru ecologic dupa un accident la o mina de argint
Turcia risca sa se confrunte cu un adevarat dezastru ecologic, dupa ce la finalul saptamanii trecute digurile bazinului de decantare de la o mina de argint din vestul tarii s-au prabusit, existand pericolul ca milioane de metri cubi de deseuri cu cianuri sa se reverse in raurile din apropiere si sa ajunga apoi in Marea Neagra, mai ales dupa ce in regiune au fost prognozate ploi abundente in zilele urmatoare, relateaza presa turca.
Mina de argint situata in provincia Kutahya (vestul Turciei) este exploatata de compania Eti Silver Corporation si ar depozita 15 milioane de metri cubi de deseuri cu cianuri.
Doua dintre digurile barajului, construit pe trei niveluri, au cedat peste week-end, iar singurul ramas in picioare, care stavileste majoritatea deseurilor toxice, risca sa se prabuseasca in orice moment.
Accidentul ameninta sa se transforme in cea mai periculoasa criza de mediu cu care s-a confruntat vreodata Turcia, a declarat luni, pentru Hurriyet Daily News, Guven Eken, presedintele Asociatiei de mediu Doga. Acesta a explicat ca, daca va ceda si digul existent, riscul de poluare va fi de 100 de ori mai mare.
„Ministerul Mediului sustine ca s-au luat masuri de precautie, dar e prea tarziu pentru astfel de masuri. Masurile de precautie sunt pentru probleme ipotetice. Acum e nevoie de interventie rapida”, a evertizat Eken.
Mai mult, atentioneaza expertii, construirea unui nou baraj care sa stavileasca apele contaminate cu cianura nu este o solutie permanenta.
Ploile prognozate ar putea inrautati situatia
Publicatia turca Hurriyet Daily News semnaleaza si faptul ca meteorologii au anuntat marti ca ploi insemnate vor cadea in urmatoarele trei zile in provincia Kutahya, fapt ce ar putea duce la prabusirea totala a barajului si revarsarea apei poluate peste localitatile din zona.
„Maine (miercuri – n.r.) sunt asteptate ploi abundente, de cinci ori mai insemnate decat in mod normal. Este foarte probabil ca digul sa cedeze maine. Facem un ultim apel, evacuati regiunea imediat”, a spus Murat Tasdemir, seful Uniunii Turce a Inginerilor si Camerei Arhitectilor.
Deseurile toxice ar putea ajunge in Marea Neagra
„Un dezastru de 25 de ori mai mare decat cel produs in Ungaria anul trecut (in octombrie 2010, la Kolontar – n.r.), care a speriat intreaga lume, s-ar putea produce in Kutahya in orice minut”, au mai avertizat expertii din cadrul Uniunii Turce a Inginerilor.
Acestia spun ca, daca barajul se prabuseste complet, noroiul toxic s-ar revarsa peste satele situate in apropierea instalatiei miniere, iar apele poluate ar putea ajunge cu usurinta in raul Sakarya, prin raul Porsuk, si apoi direct in Marea Neagra.
Iazul cu deseuri este situat la 34 de kilometri de capitala provinciei si ameninta direct cel putin patru localitati din zona. Zeci de persoane din satele apropiate au protestat marti in fata companiei Eti Silver, cerand inchiderea minei.
Autoritatile sutin ca situatia este sub control
Reprezentantii companiei, precum si autoritatile centrale si locale, au dat asigurari ca situatia la exploatarea miniera din Kutahya este sub control.
Ministrul turc al mediului, Veysel Eroglu, a vizitat locul incidentului si a declarat ca scurgerile provin doar de la bazine. „Nu s-a produs nicio scurgere sau vreun amestec de deseuri cianurice nicaieri, cu exceptia bazinelor. Este o problema intre bazine si nu exista nicio scurgere in afara acestora. Personalul tehnic aplica masurile de precautie necesare si urmareste cu atentie evolutia situatiei”, a declarat acesta.
Si guvernatorul provinciei, Kenan Ciftci, a incercat marti sa calmeze temerile, sustinand ca nu exista deocamdata riscul unei scurgeri de cianura. „Nu exista in prezent niciun risc sau amenintare asupra localnicilor. Incidentul este complet sub control”, a spus guvernatorul provinciei Kutahya.