Sari direct la conținut

​Turcia, marele câștigător al sancțiunilor impuse de UE asupra petrolului rusesc

HotNews.ro
Vas petrolier rusesc, Foto: Harshit Srivastava | Dreamstime.com
Vas petrolier rusesc, Foto: Harshit Srivastava | Dreamstime.com

În timp ce țările europene au impus un embargou asupra petrolului rusesc și s-au chinuit să găsească surse alternative, la prețuri mai mari, Turcia face notă discordantă și profită de acest lucru, cumpărând țiței din Rusia la prețuri foarte mici.

Turcia și companiile turcești au economisit aproximativ 2 miliarde de dolari anul acesta, după ce au majorat importurile de petrol și produse rafinate rusești la preț redus, au arătat calculele Reuters bazate pe datele LSEG și pe estimările comercianților, iar Ankara vrea să cumpere mai mult de la vecinul său, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Turcia a devenit cel mai mare importator de energie rusească în emisfera vestică, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat țările europene să oprească majoritatea importurilor de petrol și gaze rusești.

China și India au importat volume mai mari din Rusia decât Turcia, dar apropierea Ankarei de porturile rusești înseamnă totuși că economisește mai mult decât alți cumpărători datorită tarifelor mai mici de transport.

Transporturile de țiței rusesc către Turcia au crescut la un maxim istoric de 400.000 de barili pe zi în noiembrie 2023, reprezentând aproximativ 14% din totalul exporturilor maritime de petrol ale Rusiei luna trecută, au arătat datele LSEG.

Și importurile de produse petroliere rusești în Turcia au crescut în perioada ianuarie – noiembrie 2023 cu 200%, la aproximativ 290.000 de barili pe zi.

Reuters a cerut un punct de vedere ministerelor Energiei din Rusia și Turcia, dar nu a primit niciun răspuns.

Potrivit unor surse comerciale, livrările către Turcia sunt de așteptat să crească și mai mult în următoarele luni, după ce producătorul privat de petrol rus Lukoil a semnat un acord cu firma azeră SOCAR pentru a rafina până la 200.000 de barili pe zi la rafinăria STAR din Turcia, deținut de SOCAR.

Citiți și Cum a luat Turcia locul Rusiei pe piața gazelor din UE, cu girul lui Putin / România va importa și ea gaze din Turcia, prin intermediul OMV Petrom

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro