Turcia si Ucraina, cele mai vulnerabile state in cazul unei noi crize financiare
Turcia si Ucraina sunt cele mai vulnerabile state din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa in cazul aparitiei unei noi crize financiare, precum cea din 2008, potrivit unui raport al Goldman Sachs citat de Bloomberg. Economistii bancii americane arata ca Turcia a „acumulat dezechilibre externe substantiale”, iar Ucraian a blocat programul cu Fondul Monetar International.
Rusia va fi si ea expusa la o noua criza, insa „sistemul bancar mai rezistent si flexibilitatea rublei” ar trebui sa limiteze impactul.
„Analiza noastra sugereaza ca exista riscuri pentru o serie de economii din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa in cazul aparitiei unei crize. Scenariile sugereaza ca Turcia si Ucraina ar putea fi mai vulnerabile in cazul unor potentiale incidente ale balantei de plati”, mai spun economistii Goldman Sachs.
In cazul unui eveniment pe pietele financiare externe, ajustarile pe care va trebui sa le faca Turcia pentru reducerea deficitului de cont curent „ar trebui sa fie mult mai abrupte, ceea ce va duce la pierderi semnificative de productie, noi deprecieri ale monedei nationale si o posibila scadere a rezervei valutare, sunt de parere analistii institutiei.
In ceea ce priveste Ucraina, oficialii Goldman Sachs cred ca intreruperea negocierilor cu FMI insemna ca guvernul va trebui sa convinga pietele de credibilitatea reformelor si a angajamentelor pe plan fiscal, in vreme ce o performanta sub asteptari va spori sansele ca tara sa treaca printr-o noua ajustare dureroasa.
Deficitul de cont curent al Turciei, care s-a adancit pana la nivelul record de 72,5 miliarde de dolari in ultimele 12 luni, adica la peste 9% din PIB, a dus la o depreciere de circa 13% a lirei in acest an, acesta fiind cel mai mare declin din cele peste 20 de piete emergente urmarite de Bloomberg.
FMI si-a amanat pana in luna octombrie vizita programata a avea loc saptamana viitoare in Ucraina, in asteptarea adoptarii unei reforme in sistemul de pensii si a unor masuri pentru reducerea deficitului.