Sari direct la conținut

UE a cumpărat cereale rusești de peste 400 de milioane de euro în 2023 / Praga, Varșovia și statele baltice cer un embargo european

HotNews.ro
Depozit de cereale , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Depozit de cereale , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Republica Cehă, Polonia și cele trei state baltice au cerut miercuri Uniunii Europene să introducă un embargo asupra cerealelor provenite din Rusia și din aliatul său belarus, invocând invazia rusă în Ucraina, potrivit AFP.

„În calitate de membri ai UE, considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligația morală de a bloca orice activitate care ar putea întări potențial” Rusia și Belarus, au declarat miniștrii polonez, ceh, lituanian, leton și estonian ai agriculturii.

Într-o scrisoare comună primită de AFP, aceștia cer Comisiei Europene să ia măsuri legale pentru a „limita importurile de cereale” din Rusia și Belarus.

De asemenea, este „esențial să se pună în aplicare măsuri pentru a împiedica intrarea pe piața UE a cerealelor potențial furate din Ucraina”, adaugă ei.

Cei cinci miniștri subliniază, de asemenea, că importurile de cereale din aceste țări „exercită presiuni” pe piețele europene și „concurează direct cu producția fermierilor din UE”, într-un moment în care agricultorii demonstrează în diferite părți ale Europei pentru a-și apăra industria.

UE a importat 1,53 milioane de tone de cereale din Rusia

Ei subliniază că veniturile obținute din exporturile de cereale contribuie la efortul de război al Rusiei.

„Resursele financiare sunt alocate pentru producția de rachete, drone și alte arme care (…) nu vor duce decât la mai multe morți ale cetățenilor ucraineni”, spun ei.

Potrivit scrisorii, UE a importat 1,53 milioane de tone de cereale din Rusia, în valoare de 437,5 milioane de euro în 2023.

Luna trecută, Letonia a interzis importurile de produse alimentare din Rusia și Belarus, inclusiv cele care tranzitează țări terțe.

În martie, prim-ministrul polonez a cerut UE să impună sancțiuni „totale” asupra importurilor de produse agricole și alimentare din Rusia și Belarus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro