Sari direct la conținut

UE ar putea aloca pentru criza imigratiei fonduri structurale destinate statelor est-europene  

HotNews.ro

Fonduri structurale destinate tarilor central si est-europene ar putea fi alocate masurilor pentru gestionarea crizei imigrantilor extracomunitari, subiectul urmand sa fie discutat cu ocazia reuniunii de vineri a ministrilor Finantelor din statele UE, afirma surse citate de site-ul agentiei Reuters.

Uniunea Europeana a acceptat recent sa ofere asistenta in valoare de trei miliarde de euro Turciei pentru masuri destinate limitarii numarului de clandestini care se indreapta spre spatiul comunitar. Dupa negocieri indelungate, s-a stabilit ca o treime din cele trei miliarde de euro sa provina din bugetul central european, iar restul de la statele membre, anunta Mediafax.

Insa, in contextul in care afluxul de imigranti nu pare sa se diminueze si pe fondul cresterii costurilor pentru crearea centrelor de inregistrare si cazare, Uniunea Europeana analizeaza modalitati de alocare a unor fonduri pentru asistenta umanitara.

„Problema imigratiei a fost catalogata ca fiind una de importanta existentiala pentru Uniunea Europeana. In acest context, este logic sa fie alocat un buget pe masura unei probleme atat de importante”, a declarat un oficial din cadrul Presedintiei olandeze a Consiliului UE, precizand ca subiectul va fi dezbatut de ministrii de Finante ai statelor UE vineri.

„Fondurile structurale ocupa o pondere mare a bugetului UE. Daca imigratia este o problema de importanta foarte mare pentru Uniunea Europeana, trebuie sa vedem de unde luam banii”, a explicat un alt oficial european.

Nicio decizie definitiva nu este de asteptat vineri, dar dezbaterile probabil vor fi tensionate, in contextul in care statele central si est-europene membre UE sunt principalii beneficiari ai fondurilor structurale si principalii adversari ai masurilor in favoarea primirii refugiatilor extracomunitari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro