Sari direct la conținut

UE este multumita de gradul de absorbtie a fondurilor europene de catre noile state membre

HotNews.ro

Statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 au un grad de absorbtie a fondurile comunitare destul de bun, a anuntat executivul european, desi statisticile oficiale arata ca aceste tari au folosit mai putin de 40% din fondurile alocate in perioada 2004-2006, transmite Reuters.

Celor zece tari care au aderat in 2004 – Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Cipru, Malta – au primit din partea Uniunii Europene aproape 16 miliarde de euro in perioada 2004-2006, in vederea constructiei de autostrazi, combaterii poluarii, crearii de noi locuri de munca, modernizarii industriei si pentru cercetare stiintifica.

Robert Soltyk, purtatorul de cuvant al comisiei pentru buget, a declarat ca fondurile aferentei acestei perioade vor putea fi utilizati pana la sfarsitul anului 2008, in anumite conditii. Potrivit bugetului pentru perioada 2007-2013, noile state membre vor beneficia de 167 de miliarde de dolari sub forma de ajutoare regionale.

Intr-un raport al Comisiei Europene se arata ca Estonia si Slovenia au obtinut cele mai bune performante in ceea ce priveste adsorbtia fondurilor comunitare, cele doua tari primind aproximativ 51,5% din suma alocata pentru perioada 2004-2006.

Polonia, cel mai mare stat nou intrat in UE, a folosit 38,2% din fonduri, in timp ce Cipru si Cehia au cel mai slab grad de absorbtie dintre cele zece tari, de 32,1%, respectiv 33,3%.

CE a prognozat ca daca fondurile pentru perioada 2007-2013 vor fi folosite in mod adecvat, ar putea duce la crearea a 2,5 milioane de noi locuri de munca in regiune si la cresterea cu 12% a produsului intern brut.

Analistii sunt de parere ca avansul economic rapid inregistrat in noile state membre se datoreaza partial si accesarii fondurilor europene.

Fondurile europene sunt insa destul de greu de accesat deoarece UE a creat sisteme birocratice complicate de teama eventualelor acuzatii privind utilizarea necorespunzatoare a fondurilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro