Sari direct la conținut

UE gaseste un compromis pentru liberalizarea serviciilor postale

Deschiderea totala a pietei serviciilor postale catre concurenta inseamna ca actualii operatori nationali nu vor mai avea monopolul pentru distributia corespondentei cu greutate sub 50 grame, cunoscut sub denumirea de „domeniu rezervat“, respectiv pentru transmiterea scrisorilor simple.

Ministrii europeni au acceptat propunerea Parlamentului European de a amana cu doi ani data limita a intrarii in vigoare a directivei, respectiv 31 decembrie 2012, pentru noile state membre ale Uniunii Europene,

respectiv Cipru, Cehia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Romania si Slovacia, pentru tarile cu o topografie particulara dificila sau formata din numeroase insule (cum ar fi Grecia), sau pentru tari cu dimensiuni reduse, cum este Luxemburg.

Raportorul Parlamentului European, germanul Markus Ferber, a explicat ca acest interval va permite tarilor vizate sa gaseasca mijloacele necesare sa asigure serviciul universal postal.

Discutiile pe tema liberalizarii serviciilor postale dureaza de circa 19 ani, iar decizia de luni este rezultatul a numeroase compromisuri intre Consiliu, forul legislativ si statele membre ale UE. Parlamentul European urmeaza sa isi dea avizul final la propunerea adoptata de ministrii UE in cursul anului 2008.

Pentru finantarea serviciului universal, statele membre trebuie sa infiinteze un fond la care vor contribui si operatorii privati de servicii postale.

Un articol de Denisa Manu

Integral in Gandul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro