UE pregătește al 16-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Ce importuri ar putea fi interzise
Uniunea Europeană analizează introducerea unor restricții la importurile de aluminiu rusesc și totodată o interzicere treptată a importurilor de gaze lichefiate din Rusia, în cadrului celui de-al 16-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, au declarat pentru agenția Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, citează Agerpres.
Blocul comunitar nu mai importă gaze naturale prin conducte din Rusia via Ucraina, după ce aceasta din urmă a refuzat să negocieze o prelungire a acordului de tranzit care a expirat la 31 decembrie 2024. În schimb, UE și-a majorat semnificativ importurile de gaze lichefiate rusești în ultimele luni.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, care au dorit să își păstreze anonimatul, eliminarea treptată a importurilor de gaze lichefiate din Rusia ar putea fi făcută fie sub forma unor sancțiuni, fie sub forma unei foi de drum pe care Comisia Europeană este așteptată să o prezinte luna următoare. Propunerea este încă discutată între statele membre și este posibil să sufere modificări înainte de a fi prezentată în mod oficial.
Un număr de zece state membre au cerut interzicerea importurilor de gaze lichefiate și gaze prin conducte din Rusia, în contextul în care blocul comunitar discută cel de al 16-lea pachet de sancțiuni, arată un document publicat de Reuters zilele trecute.
Țări precum Ungaria și Slovacia depind încă de livrările de gaze prin conducte din Rusia
Chiar dacă mai multe state au cerut o interzicere a importurilor de gaze rusești, Uniunea Europeană trebuie în continuare să decidă dacă se va baza pe sancțiuni, pentru ca interdicția să devină obligatorie din punct de vedere legal, sau pe reglementări în cadrul unei foi de drum sau pe un mix între cele două variante, au precizat sursele citate de Bloomberg.
Sancțiunile oferă cel mai puternic argument pentru încetarea contractelor cu furnizorii ruși, dar ele cer aprobarea unanimă a statelor membre și sunt limitate în timp.
Cu toate acestea, sancționarea gazelor rusești livrate prin conducte nu este o opțiune viabilă pentru că o serie de țări, inclusiv Ungaria și Slovacia, depind încă de livrările venite de la furnizorul rus Gazprom, au subliniat o serie de oficiali.
Interzicerea gazelor lichefiate rusești, în cazul cărora importurile blocului comunitar au atins un nivel record anul trecut, este o opțiune mai fezabilă pentru că cele trei țări care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a importurilor (Spania, Belgia și Franța) nu sunt așteptate să se opună măsurilor punitive împotriva Rusiei, susțin sursele.
De asemenea, blocul comunitar intenționează să închidă o serie de portițe care permit Moscovei să ocolească actualele restricții precum și să introducă tarife mai mari pentru produsele agricole și îngrășămintele rusești, în paralel cu noul pachet de sancțiuni.
Blocul comunitar intenționează să adopte noul pachet de măsuri în luna februarie, când se vor împlini trei ani de la debutul invaziei rusești în Ucraina.