Sari direct la conținut

UE si propaganda rusa: cum luptam cu dezinformarea din presa si retelele sociale

Contributors.ro
Siegfried Muresan , Foto: Arhiva personala
Siegfried Muresan , Foto: Arhiva personala

Uniunea Europeană (UE) este obligată să-și seteze ca prioritate pentru următoarea perioadă, alături de prioritățile actuale de creștere economică și siguranță a cetățeanului, și combaterea mai fermă a propagandei antieuropene venită din afara Uniunii, în special dinspre Federația Rusă. Altfel, riscăm ca tot efortul nostru de a continua proiectul de integrare europeană care aduce atâtea beneficii pentru cetățenii noștri să fie subminat de norul de manipulare venit dinspre Est și care este intens propagat de presă și de partidele eurosceptice prietene ale Kremlinului. De aceea, am propus, miercurea trecută, în Parlamentului European, un proiect-pilot finanțat din Bugetul UE pentru anul 2018 care să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Acest demers al meu trebuie să fie doar punctul de pornire pentru o nouă regândire a modului în care combatem propaganda antieuropeană și pentru ceea ce trebuie să fie efortul nostru colectiv de a apăra valorile democrației occidentale care au adus 70 de ani de pace și prosperitate în Europa.

Propaganda rusă din ultimul deceniu, campaniile de dezinformare și de sprijin continuu pentru forțele politice antieuropene din statele membre ale Uniunii Europene subminează proiectul european, cooperarea transatlantică și democrațiile occidentale. Această criză a atins un nivel alarmant în ultimii ani și ajunge până într-acolo încât ne duce cu gândul spre ceea ce a însemnat propaganda sovietică în perioada Războiului Rece. Profitând de un context politic și economic prielnic pentru acțiunile de manipulare – o oarecare scădere a încrederii europenilor în Uniunea Europeană ca urmare a efectelor crizei economice și a provocărilor în materie de securitate din ultimii ani – propaganda rusă, alături de agenda și discursul partidelor populiste, au pompat încontinuu în spațiul public european mesaje de dezinformare cu scopul de a destabiliza instituțiile UE. Aceste eforturi continue de a manipula realitatea și de a stimula neîncrederea în procesul democratic au ajuns chiar să influențeze procesele electorale în țările occidentale.

Cum funcționează propaganda rusă și de ce dă rezultate

Propaganda rusă este un set complex de acțiuni și organizații finanțate, dirijate sau influențate de Federația Rusă al căror scop este destabilizarea Uniunii Europene ca alianță politică și economică, dar și a NATO, ca alianță politică și militară. Prin propagarea de știri false (fake news), prin manipulare și prin susținerea, explicită sau tacită, a partidelor eurosceptice din interiorul statelor membre al Uniunii, propaganda rusă urmărește să contureze la nivelul opiniei publice atât din statele membre ale UE, dar și din Rusia și din alte zone strategic importante pentru Kremlin un curent de respingere a modelului democratic occidental. Desigur, niciun oficial al Federației Ruse nu o să recunoască vreodată că există o propagandă rusă care are scopul de a destabiliza Uniunea Europeană, ceea ce nu face, însă, ca acțiunile lor să nu fie tot mai vizibile de la o zi la alta și, din păcate, în unele cazuri chiar și efectele.

Citeste articolul integral si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro