Ultima apariție video a lui Prigojin. Ce spunea șeful Wagner
- Redactia Hotnews
Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a murit miercuri după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, la doar două luni după ce a condus o rebeliune armată împotriva liderului armatei ruse în perioada 23-24 iunie, despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi putut duce Rusia în război civil. Trimis în exil, în urma unui acord cu Kremlinul de a renunța la un dosar deschis pe numele său, el a apărut acum două zile într-un clip video, care avea să fie și ultimul, în care promitea să facă Rusia „și mai mare”.
Era a doua apariţie video a lui Evgheni Prigojin după revolta eşuată împotriva conducerii militare de la Moscova.
Prigojin se prezenta în faţa adepţilor săi în ţinută militară, cu o mitralieră în mână, în timp ce în spatele lui se vede un teren arid, dar şi câteva vehicule cu luptători.
Potrivit mesajului care însoţeşte postarea video, filmarea ar fi făcută în Africa.
„Se lucrează. Temperatura este de +50°. Exact aşa cum ne place”, spune Prigojin. „Grupul Wagner desfăşoară activităţi de recunoaştere, făcând Rusia şi mai mare pe fiecare continent! Şi Africa şi mai liberă. Aducem dreptate şi fericire pentru popoarele africane şi facem viaţa un coşmar pentru ISIS, Al-Qaida şi alţi nelegiuiţi”, arată Prigojin.
Prigozhin published a new video.
He claims to be in Africa.
Prigozhin said that Wagner is currently „making Russia even greater on all continents, and Africa even freer. [We] bring justice and happiness to the African peoples”. pic.twitter.com/lAJnPlCnMa
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 21, 2023
Se pare ca fiorosul lider al grupării Wagner nu a apucat să facă Rusia „și mai mare”.
De altfel, președintele american Joe Biden a avertizat în iulie că Prigojin ar trebui să fie atent la ce mănâncă după rebeliunea eșuată, iar miercuri seară, după prăbușirea avionului, liderul SUA a ținut să aducă aminte de acest lucru, subliniind că nu se întâmplă multe lucruri în Rusia fără ca Vladimir Putin să nu fie în spatele acestora.
Date cheie despre Evgheni Prigojin, mort după prăbușirea unui avion
– Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a ajuns în prim-plan după startul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, când luptătorii săi – inclusiv mii de condamnaţi pe care i-a recrutat din închisoare – au condus asaltul rusesc asupra oraşului Bahmut, în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie din timpul războiului. Prigojin a folosit reţelele de socializare pentru a lăuda succesele Wagner şi a iscat o dispută cu structurile militare, pe care le-a acuzat de incompetenţă şi chiar de trădare.
– În iunie, Prigojin a condus o revoltă în cadrul căreia luptătorii Wagner au preluat controlul asupra oraşului Rostov pe Don din sudul ţării şi au doborât mai multe elicoptere militare, ucigându-i pe piloţii acestora, în timp ce înaintau spre Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a numit această acţiune un act de trădare care va primi un răspuns dur.
– Revolta a fost stinsă printr-un acord prin care Kremlinul a declarat că, pentru a evita vărsarea de sânge, Prigojin şi o parte dintre luptătorii săi vor pleca în Belarus şi se va renunţa la un dosar penal împotriva sa pentru revoltă armată.
– Confuzia a învăluit punerea în aplicare a acordului şi viitorul lui Prigojin. Kremlinul a declarat că acesta a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după revoltă. La 5 iulie, televiziunea de stat a anunţat că o investigaţie împotriva sa este încă în curs de desfăşurare şi a difuzat imagini care arătau bani, paşapoarte, arme şi alte obiecte despre care spunea că au fost confiscate în timpul unui raid asupra uneia dintre proprietăţile sale. Însă, la sfârşitul lunii iulie, Prigojin a fost fotografiat în Sankt Petersburg, în timp ce în oraş avea loc un summit Rusia-Africa. Săptămâna aceasta, el a apărut într-un video despre care a sugerat că a fost filmat în Africa, unde Wagner are operaţiuni în mai multe ţări.
– Născut la Sankt Petersburg la 1 iunie 1961, Prigojin a petrecut nouă ani în închisorile sovietice pentru fapte precum jaf şi fraudă. Eliberat în 1990, pe fondul apusului Uniunii Sovietice, el şi-a lansat o carieră în catering şi ca proprietar de restaurant în oraşul său natal. Se crede că în această perioadă l-a întâlnit pe Putin, pe atunci consilier de top al primarului din Sankt Petersburg.
– Folosindu-se de relaţiile politice, Prigojin a obţinut contracte importante cu statul, devenind cunoscut drept „bucătarul lui Putin” după ce a servit la evenimentele de la Kremlin. Mai recent, el a glumit că „măcelarul lui Putin” ar fi mai potrivit.
– În 2014, Prigojin a fondat Wagner, o companie militară privată ai cărei luptători au fost mobilizaţi în sprijinul aliaţilor Moscovei în ţări precum Siria, Libia şi Republica Centrafricană. Statele Unite au sancţionat-o şi au acuzat-o de atrocităţi, ceea ce Prigojin a negat.
– Prigojin a recunoscut că a fondat şi finanţat Internet Research Agency, o companie despre care Washingtonul spune că este o „fermă de troli” care s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. În noiembrie 2022, el a declarat că a intervenit în alegerile din SUA şi că va face acest lucru din nou.
Citește și: