Sari direct la conținut

Un grup de hackeri iranieni a reușit să spargă conturile lui Donald Trump și să vândă e-mailurile

HotNews.ro
Un grup de hackeri iranieni a reușit să spargă conturile lui Donald Trump și să vândă e-mailurile
Donald Trump. FOTO: zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Hackerii au început să vândă e-mailurile lui Trump unui agent politic democrat, care a postat o serie de materiale pe site-ul web al comitetului său de acțiune politică, American Muckrakers, și unor jurnaliști independenți, dintre care cel puțin unul le-a postat pe platforma Substack, relatează Reuters.

Cele mai recente materiale arată comunicări ale campaniei lui Trump cu consilieri externi și alți aliați, discutând o serie de subiecte legate de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie 2024.

Activitata hackerilor, care a fost documentată de Reuters, demonstrează că Iranul este în continuare hotărât să se amestece în alegeri, în ciuda unei acuzații formulate în septembrie de Departamentul de Justiție al SUA, care îi acuză pe autorii scurgerilor de informații că lucrează pentru Teheran.

Actul de acuzare menționează că o grupare de hackeri cu legături cu guvernul iranian, cunoscută sub numele de Mint Sandstorm sau APT42, a compromis mai mulți membri ai personalului campaniei Trump între mai și iunie 2024, furându-le parolele. Într-un aviz al Departamentului pentru Securitate Internă, publicat la începutul acestei luni, agenția a avertizat că hackerii continuă să vizeze personalul de campanie.

Actul de acuzare al Departamentului de Justiție precizează că autorii scurgerilor de informații sunt trei hackeri iranieni care lucrează cu forța paramilitară iraniană Basij, ai cărei membri voluntari ajută regimul să își impună regulile stricte și să își proiecteze influența. Încercările Reuters de a contacta hackerii identificați prin nume în rechizitoriu prin e-mail și mesaj text au eșuat.

Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a afirmat, într-o declarație de presă, că relatările privind implicarea țării în pirateria informatică împotriva alegerilor din SUA sunt „fundamental nefondate și total inadmisibile”, adăugând că „respinge categoric astfel de acuzații”. FBI, care investighează implicarea Iranului împotriva ambelor campanii prezidențiale în aceste alegeri, a refuzat să comenteze.

David Wheeler, fondatorul American Muckrakers, a declarat că documentele pe care le-a distribuit erau autentice și de interes public. Wheeler a declarat că scopul său a fost de a „expune cât de disperată este campania Trump pentru a încerca să câștige” și de a oferi publicului informații concrete. El a refuzat să discute originea materialului.

Fără a face referiri specifice, campania lui Donald Trump a declarat la începutul acestei luni că operațiunea Iranului a fost „menită să interfereze cu alegerile din 2024 și să semene haos în întregul nostru proces democratic”, adăugând că orice jurnaliști care publică documentele furate „sunt la dispoziția dușmanilor Americii”.

În 2016, Trump a adoptat o poziție diferită atunci când a încurajat Rusia să spargă e-mailurile lui Hillary Clinton și să le furnizeze presei.

INTERVIURILE HotNews.ro