Sari direct la conținut

Un hot roman de bancomate, judecat la Stuttgart. Capii retelei ar fi fosti angajati ai serviciilor secrete din Romania, scrie presa germana

HotNews.ro
Carduri bancare in pericol, Foto: Hotnews
Carduri bancare in pericol, Foto: Hotnews

Un roman de 36 de ani sta pe banca acuzatilor. El povesteste, la procesul inceput saptamana trecuta la Tribunalul din Stuttgart, cum a ajuns sa fie recrutat. „Am pierdut totul si nu mai stiam cum sa-mi hranesc nevasta si copiii“. Romanul a marturisit ca era membru al unei bande de hoti de bancomate. Acestia actionau in zona Stuttgart „Capii retelei ar fi, aproape in totalitate, fosti angajati ai serviciilor secrete din Romania, care se pricep la furtul de date“, scrie Stuttgarter Nachrichten.de, din surse politienesti.

Fostul vopsitor de masini, dintr-un oras din Transilvania, s-a reprofilat in cumparator de terenuri. In 2006, el si-a infiintat o firma de betoane, pentru care a luat credit la banca. Lovit de criza, in 2008, nu si-a mai putut plati creditul inapoi si a pierdut totul. Apoi, ca sa supravietuiasca, s-ar fi imprumutat de la un camatar, cu dobanzi exagerate.

In cele din urma, romanul ar fi cedat presiunilor acestuia si a fost de acord cu solutia camatarului, de a castiga in Germania bani, cu care sa-si plateasca datoria. „Despre ce era vorba, am aflat doar in Germania“, a spus el la proces.

Din aprilie 2009 si pana la arestarea sa in mai 2010, romanul s-a ocupat cu „prepararea bancomatelor“. El manipula tastaturile si instala mini-camere de filmat, cu care spiona pin-urile tastate de clienti. Cu informatiile dobandite, hotii falsificau carduri bancare si ridicau bani mai ales din strainatate, deoarece aceste carduri sunt depistate ca false, la automatele din Germania.

Politia germana a creat un profil al faptasilor, care se deplaseaza rapid dintr-o tara in alta, se afla mereu in contact si schimba permanent informatii intre ei. La scurt timp dupa spionarea datelor de acces la conturile clientilor, au fost ridicati bani de pe aceste conturi in Italia, Anglia si Romania. Aceasta ar demonstra „cat de bine pusa la punct era reteaua“, mai spune publicatia sus-numita.

Bancomatele manipulate de acuzat au fost in Rastatt, Nürtingen, Schwäbisch Hall, Kirchheim Teck si doua in Suttgart – pe Filderbahnstrasse si Haussmannstrasse. Banda de skimmeri a falsificat in total 132 de carduri bancare, cu care a ridicat din strainatate de 391 de ori bani, in total 140.000 de euro.

Romanul este acuzat de sabotaj electronic, falsificare de carduri de plata si furt bancar cu consecinte grave. Deoarece a facut marturisiri complete, el ar putea beneficia de o reducere de pedeapsa. Procesul continua, urmatoarea infatisare va avea loc in data de 10 martie.

Skimming cu repetitie

Nu este primul caz de skimming bancar din Germania, in care sunt implicati romani. La sfarsitul lunii septembrie 2009, smecherii bancomatelor au atacat si la Tübingen. Politia a retinut un roman de 20 de ani,venit in Germania ca turist. In urma perchezitiei facute in camera de hotel, politia i-a gasit buletinul romanesc si piese electronice pentru manipularea bancomatelor.

S-a presupus ca tanarul a venit din Romania in Germania, special in acest scop. Tanarul retinut si-ar fi marturisit fapta, dupa cum declara politia la momentul arestarii sale preventive.

La Ratingen, in apropiere de Dusseldorf, politia germana a retinut, in 13 iunie 2009, cinci cetateni romani suspectati de skimming bancar. Asupra suspectilor cu varste cuprinse intre 20 si 29 de ani au fost gasite dovezi, printre care echipament tehnic pentru spionarea datelor si manipularea bancomatelor.

Pe baza acestor dovezi si a inregistrarilor video ale institutelor financiare vizate, suspectii prinsi pe Speestrasse in Ratinger-Lintorf au fost anchetati si procurorul a decis arestarea preventiva a trei dintre ei.

Cei cinci romani nu aveau domiciliu in Germania si au fost suspectati de criminalistii germani ca fiind „infractori calatori, care apartin unei retele de criminalitate organizata”. Doua mijloace de transport identificate de politie ar fi fost folosite pentru calatoriile pe ruta Romania-Germania. Suspectii erau implicati si in alte cazuri de manipulare de bancomate si delapidare de conturi bancare.

In 28 mai 2010, doi romani, in varsta de 35 si 42 de ani, au fost retinuti de politisti ca suspecti in manipularea de bancomate din Stuttgart-Möhringen. In urma perchezitiei din camera de hotel unde locuiau cei doi, a fost confiscat material electronic folosit in manipularea cardurilor bancare.

Suspectul de 42 de ani a fost identificat ca recidivist, in cel putin inca patru cazuri de skimming, identificate in zona Stuttgart. Banii de pe conturile sparte, din Germania, erau ridicati in Italia. Politia italiana a semnalat celei germane 52 de astfel de cazuri. Pagubitilor li s-a sustras, in total, suma de 50.000 de euro.

In Germania, skimmingul bancar e in crestere, dupa datele comunicate de politia criminalista. Doar in primele sase luni ale anului 2010, pe teritoriul federal au avut loc 1.927 de manipulari, a 1.073 de bancomate. Aceasta reprezinta aproape o dublare a acestui gen de infractiuni, fata de anul 2009, cand s-au inregistrat in total 2.058 de atacuri de skimming la bancomatele din Germania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro