Sari direct la conținut

Un jurnalist italian, bătut de membrii unei grupări neofasciste la Torino. Reacții dure de la vârful politicii după incident

HotNews.ro
Un jurnalist italian, bătut de membrii unei grupări neofasciste la Torino. Reacții dure de la vârful politicii după incident
Manifestație antifascistă la Roma în iunie, împotriva CasaPound: IPA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Agresarea unui ziarist italian de către doi militanți ai mișcării neofasciste CasaPound a fost criticată duminică de prim-ministra Giorgia Meloni. Dar liderii opoziției vor mai mult decât atât și cer dizolvarea organizației, scrie Politico.

Jurnalistul italian Andrea Joly, reporter al ziarului La Stampa, a oferit luni detalii despre agresiunea căreia i-a căzut victimă sâmbătă în orașul Torino.

Joly trecea prin fața unei petreceri organizate de gruparea neofascistă CasaPound, când a văzut fumigene și artificii și a decis să înregistreze scena cu telefonul său.

Potrivit relatării și înregistrării video, doi bărbați din gruparea extremistă s-au apropiat de Joly, întrebându-l cine este și cerându-i să predea telefonul. Apoi l-au lovit cu picioarele în timp ce acesta încerca să scape, provocându-i răni care au necesitat tratament la spital.

„Mi-a fost teamă să nu fiu strangulat, nu puteam respira”, a explicat Joly într-o înregistrare video publicată luni pe site-ul La Stampa. „Pur și simplu îmi făceam treaba”, a spus el. „I s-ar fi putut întâmpla oricărui cetățean curios și asta este ceea ce mă sperie cel mai mult”, a adăugat el.

Poliția din Torino i-a identificat duminică pe cei doi atacatori drept militanți ai grupării CasaPound. Aceștia sunt acuzați de vătămare corporală și facilitarea unei organizații care promovează „discriminarea sau ura etnică, națională, rasială sau religioasă”, a relatat agenția ANSA.

Prim-ministra Italiei Giorgia Meloni a condamnat duminică atacul ca fiind „inacceptabil” și s-a arătat solidară cu jurnalistul. „Guvernul acordă maximă atenție”, a declarat ea, potrivit La Repubblica.

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a deplâns, de asemenea, atacul într-o postare pe X, afirmând că există „prea multă violență și intoleranță în Italia împotriva celor care nu gândesc ca tine”.

Liderii opoziției au cerut însă dizolvarea CasaPound. „Ce mai așteptăm pentru ca organizațiile neofasciste să fie dizolvate, așa cum spune Constituția?” a întrebat Elly Schlein, lideră a Partidului Democrat, într-o postare pe Facebook.

Carlo Calenda, liderul partidului centrist Azione, a intervenit și el, spunând că CasaPound este „o organizație fascistă în metodă și substanță, prea mult timp răsfățată, protejată și justificată de o parte a dreptei italiene”.

„Semnalele de alarmă cu privire la unele derapaje antidemocratice din țara noastră au sunat deja de mai multe ori”, a declarat și Giuseppe Conte, președintele Mișcării 5 Stele. „Este de datoria politicienilor și a forțelor sănătoase să intervină pentru a pune capăt acestor renașteri delirante ale aroganței și violenței”, a adăugat el.

Atacul asupra lui Joly a fost al doilea episod de violență aparent motivată de ură în Italia în ultimele zile. Vineri, un cuplu gay a fost bătut de trei bărbați și o femeie la Roma.

În iunie, patru studenți au fost atacați de militanți ai organizației CasaPound, un incident care a declanșat o demonstrație antifascistă.

INTERVIURILE HotNews.ro