Sari direct la conținut

Un ministru francez califică amenințarea lui Trump de a taxa vinurile franțuzești "total tâmpită"

HotNews.ro
Un ministru francez califică amenințarea lui Trump de a taxa vinurile franțuzești "total tâmpită"

Ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume, a calificat drept „total tâmpită” ideea ca SUA să impună taxe pentru vinurile franțuzești, după inițiativa Parisului de a taxa marile companii americane de tehnologie, idee exprimată recent de președintele american Donald Trump, relatează The Guardian.

În reacție la planul autorităților franceze de a introduce o „taxă digitală” de 3% pentru operațiunile marilor companii de tehnologie – precum Google, Amazon, Facebook, Apple (GAFA) -, liderul de la Casa Albă a reacționat la sfârșitul săptămânii trecute: „N-ar fi trebuit să facă asta (…). Le-am spus ‘nu faceți asta, pentru că, dacă o faceți, vă voi taxa vinul'”. Trump a mai spus că, deși nu bea alcool, a preferat mereu vinul american celui franțuzesc.

În reacție, ministrul francez Didier Guillaume a spus unui post de televiziune: „E absurd, din punct de vedere al unei dezbateri politice și economică, să spui că, dacă tu taxezi GAFA, eu voi taxa vinul. E o poziție total tâmpită”. El a adăugat: „Vinul american nu este mai bun decât cel franțuzesc”.

La sfârșitul săptămânii trecute, amintește The Guardian, ministrul de Finanțe de la Paris, Brune Le Maire, a îndemnat SUA să nu pună problema unor tarife comerciale în dezbaterea referitoare la taxarea corectă a serviciilor digitale, el afirmând că este în interesul Franței să aibă o astfel de taxă. Le Maire a reluat asigurările date de președintele Emmanuel Macron, că Franța va renunța la această taxă națională în cazul în care va exista un acord pentru o taxă universală, la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Confruntarea se face auzită la două săptămâni după ce Senatul francez a aprobat o taxă de 3% pentru veniturile rezultate din servicii digitale obținute în Franța de către companiile cu venituri de peste 25 de milioane de euro în Franța și de peste 750 de milioane de euro la nivel global.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro