Sari direct la conținut

Un ministru ucrainean susține că „roiurile de drone” trimise să atace teritoriul rus sunt extrem de eficiente

HotNews.ro
Un ministru ucrainean susține că „roiurile de drone” trimise să atace teritoriul rus sunt extrem de eficiente
Drone ucrainene au lovit două depozite de petrol din regiunea Krasnodar, situată în sudul Rusiei, într-un atac efectuat la începutul zilei de 6 iulie 2024. FOTO: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia pe parcursul ultimelor 12 luni folosind tactica „roiurilor de drone”, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un articol de opinie publicat în revista Forbes Ukraine, potrivit The Kyiv Independent.

„Astăzi, dronele ucrainene zboară peste 1.000 de kilometri, ajungând la Murmansk și în regiunea Volga, distrugând rafinării de petrol și aerodromuri rusești”, a afirmat Umerov.

Printre țintele forțelor ucrainene s-au numărat centre de control, aerodromuri, nave, sisteme de apărare antiaeriană și baze militare rusești, a mai scris Umerov.

Conform ministrului, Ucraina și-a sporit capacitățile militare cu rază lungă de acțiune „de mai multe ori” în acest an.

În special, în 2024, Ministerul Apărării a contractat drone în valoare totală de peste 21 de miliarde de grivne (507,6 milioane de dolari) și muniție pentru drone în valoare de 9 miliarde de grivne (217,5 milioane de dolari), a precizat oficialul ucrainean.

Armata ucraineană s-a dovedit a fi un pionier în tehnologia dronelor, folosind modalități inovatoare de a submina avantajul Rusiei în materie de muniție și număr de soldați, a mai susținut el.

Dronele aeriene au fost utilizate pentru a lovi elicoptere rusești sau pentru ataca, cu termit incendiar (în cazul așa-numitelor „dronele dragon”), pozițiile de la sol ale adversarului, în timp ce dronele navale au fost o componentă-cheie în răsturnarea dominației Rusiei în Marea Neagră, conform sursei citate.

În ultimele luni, Ucraina a crescut numărul atacurilor masive asupra teritoriului rus. Kievul a utilizat peste 100 de drone, în câteva dintre atacurile sale recente împotriva Rusiei.

Pe 18 septembrie, dronele ucrainene au atacat unul dintre cele mai mari depozite de muniții și arsenal din Rusia, mai multe explozii uriașe zguduind orașul Toropeț din regiunea rusă Tver, a susținut, la acel moment, o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Potrivit Centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, atacul ucrainean asupra depozitului de arme din regiunea rusă Tver a distrus muniții care ar fi putut fi utilizate pe o perioadă de două-trei luni.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro