Sari direct la conținut

„Un mod de operare fundamentat încă din 2019”. STENOGRAME din dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, prezentați de intermediar drept „fondatorii statului paralel”: „E o persoană care e obișnuită să dea dispoziții”

HotNews.ro
Colaj Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Foto: Inquam Photos / Agerpres
Colaj Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, Foto: Inquam Photos / Agerpres

Fostul șef al Serviciului Român de Informații Florian Coldea și fostul şef al Direcţiei juridice a SRI Dumitru Dumbravă i-au fost prezentați omului de afaceri Cătălin Hideg – care încerca să scape de o condamnare cu închisoarea – drept „fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților”, creându-i acestuia convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când „intri în malaxor”. Asta arată DNA în ordonanța de începere a urmăririi penale împotriva celor doi foști generali SRI.

Amintim că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci au fost plasați sub control judiciar pentru trafic de influență, dosarul fiind instrumentat de procurorul Mihaiela Moraru-Iorga. Ancheta a fost deschisă în urma unui denunț al omul de afaceri Cătălin Hideg, care a ajuns la cei doi foști generali SRI în încercarea de a scăpa de condamnare într-un dosar trimis în instanță în octombrie 2022 de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.

O rețea funcțională încă din 2019

În ordonanța de urmărire penală, document obținut de HotNews.ro, DNA arată că în perioada martie 2023 – aprilie 2024 Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă i-au cerut lui Robertino – Cătălin Hideg suma de 700.000 de euro pentru a-și exercita influența asupra unor magistrați ai Tribunalului București, respectiv ai Curții de Apel, pentru pronunțarea unor decizii favorabile.

Procurorul arată în ordonanță că Coldea, Dumbravă și Trăilă au acționat ca „membri ai unei echipe ce pretinde că poate influența actul de justiție și chiar să îl controleze”.

În acest sens, ei „au fundamentat încă din anul 2019 un mod de operare prin încheierea unui contract cadru de consultanță între S.C.P. „Doru Trăilă și Asociații” și SC Wise Line Consulting SRL (fostă Intell Cube Consulting SRL, societate controlată de către Dumbravă Dumitru), și ulterior prin încheierea unui contract de consultanță generală între SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL (societate controlată de către Coldea Florian), ambele având ca scop ascunderea legăturii între beneficiarul serviciilor de asistență juridică” și Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. În acestă schemă, intermediar a fost omul de afaceri Dan-Victor Tocaci.

Conform documentului DNA, suma de 700.000 de euro ar fi fost negociată, după ce Hideg a spus că nu are acești bani, iar în final a fost acceptată „promisiunea sumei de 600.000 de euro și încasarea efectivă a sumei de 438.000 de lei și 20.000 de euro”.

„Pentru încasarea diferenței până la suma de 600.000 de euro și pentru a-l determina pe martorul Hideg Robertino – Cătălin să renunțe la demersurile judiciare de denunțare a faptelor de corupție, au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia și au declanșat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât și împotriva firmei SC Sanimed Internațional Impex SRL”, spune DNA.

2.000 de euro pentru un drum la Monaco, ca să intre în legătură cu „fondatorii statului paralel”

Conform procurorilor, cunoscând problemele judiciare pe care le avea Hideg, dar și potențialul financiar al acestuia și al firmelor pe care le controlează, la începutul anului 2023 Dan-Victor Tocaci i-a propus acestuia să îl pună în legătură cu Florian Coldea și cu Dumitru Dumbravă. El i-a cerut 2.000 de euro pentru o deplasare la Monaco în scopul unor discuții cu Bogdan Neidoni, persoană care le putea intermedia o astfel de întrevedere, arată DNA.

„Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiții Coldea Florian și Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților, creându-i martorului denunțător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când „intri în malaxor”.

Așa cum a afirmat în cadrul întâlnirilor cu martorul denunțător, numitul Tocaci Dan – Victor în calitate de apropiat al lui Walter Florian, cunoștea modul în care pot fi rezolvate astfel de probleme, precum și persoanele de contact ale decidenților.

Declarația martorului denunțător în sensul că numitul Coldea Florian și persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentați ca fiind singurii în măsură să îl ajute să își păstreze libertatea și să își desfășoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuțiile înregistrate în mediul ambiental.

În luna iulie 2023, în timp ce se afla la o terasă din municipiul București, martorul Hideg Robertino – Cătălin a fost prezentat de către un om de afaceri numitului Coldea Florian, împrejurare în care acesta i-a spus că are cunoștință despre problemele judiciare cu care se confruntă, l-a întrebat dacă mai rezistă și i-a lăsat de înțeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulți prieteni comuni.

La acel moment martorul susține că nu a discutat în concret despre ajutorul ce i-ar putea fi acordat și nici despre condițiile în care ar putea beneficia de acest sprijin, însă în cadrul discuțiilor ulterioare, numiții Dumbravă Dumitru și Trăilă Doru – Florel au făcut permanent referire la „șeful cel mare”, fapt ce i-a creat numitului Hideg Robertino – Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât și suma pretinsă erau discutate și decise de către cei trei, iar influența asupra magistraților era una a „echipei”, în cadrul căreia acesta din urmă deținea poziția de lider”, mai spun procurorii în ordonanță.

„Șeful cel mare” și „echipa”

La scurt timp după întrevederea de la terasă, Tocaci l-a contactat din nou pe Hideg și i-a spus că Florian Coldea a acceptat să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumitru Dumbravă și cu avocatul Doru-Florel Trăilă.

„Astfel, la începutul lunii august 2023, martorul denunțător împreună cu Tocaci Dan – Victor, s-au deplasat la biroul lui Dumbravă Dumitru (…) care i-a făcut martorului denunțător o prezentare a serviciilor pe care le ofereau, a posibilităților de investigare și de supraveghere operativă pe care le aveau, după care i-a prezentat situația sa juridică ca fiind una gravă, dându-i de înțeles că știe în amănunt obiectul dosarului penal și că șansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici.

În același context numitul Dumbravă Dumitru i-a precizat că „există o rază de speranță și că se va gândi cum să optimizeze lucrurile” pentru ca soluția finală să îi fie favorabilă și să nu ajungă la închisoare, precizându-i că serviciile lor nu sunt ieftine.

În contextul discuțiilor privind prețul serviciilor, martorul denunțător susține că a abordat și problema controlului judiciar, arătând că asumarea plății sumei pretinse a avut loc doar în contextul în care i s-a promis că măsura preventivă nu va mai fi menținută. De altfel, martorul Hideg Robertino – Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” și faptul că i s-a creat convingerea că „era o problemă pe care ei o puteau rezolva”.

Întrucât suma pretinsă cu titlu de onorariu de avocat i s-a părut foarte mare, iar o altă condiție impusă de susnumiții era aceea de a renunța la toți avocații pe care îi avea la acel moment, asumându-și, în schimb, prestarea unor servicii definite precar, numitul Hideg Robertino – Cătălin susține că a încercat să negocieze cuantumul sumei pretinse pentru a mai trage de timp, spunându-le că nu ar putea suporta un onorariu mai mare de 500.000 de euro.

La următoarea întâlnire, după discuțiile cu Dumbravă Dumitru și Coldea Florian, Trăilă Doru – Florel i-a comunicat martorului denunțător că suma acceptată de echipa sa nu poate fi mai mică de 600.000 de euro + T.V.A”, se mai arată în ordonanța DNA.

„Atât „domnul Dumbravă”, cât și ,,FC-ul” sunt supărați”

Conform procurorilor, Hideg nu a respectat graficul privind efectuarea plăților, stabilit prin contract, astfel că la o întâlnire ulterioară avocatul Trăilă i-a atras atenția că „atât „domnul Dumbravă” cât și ,,FC-ul” sunt supărați și îi recomandă să întrerupă colaborarea”.

DNA spune că, pentru a-l determina să plătească, avocatul Trăilă ar fi „utilizat pe de o parte acte de constrângere psihică a martorului denunțător, prin punerea acestuia în situația de a alege între a suporta posibile repercusiuni din partea unor persoane cu privire la care se pretindea că ar controla actul de justiție și îndeplinirea pretențiilor privind plata sumelor stabilite prin contract, iar pe de altă parte a procedat la întreținerea convingerii că echipa din care face parte are influență asupra magistraților, sens în care l-a prezentat pe judecătorul de caz ca pe o persoană asupra căreia are un anumit ascendent ca urmare a relației profesor – student și pe care ar putea să o determine să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal”.

„Anterior termenului din luna februarie 2024, pe fondul presiunilor exercitate asupra sa pentru efectuarea plăților, martorul denunțător i-a solicitat numitului Tocaci Dan – Victor să îi înlesnească o nouă întrevedere cu Dumbravă Dumitru, arătând că se simțea înșelat raportat la prelungirea măsurii controlului judiciar. Discuțiile au fost purtate în prezența numitului Tocaci Dan – Victor și în cadrul acestora Dumitru Dumbravă i-a reproșat martorului denunțător că nu și-a respectat obligațiile, spunându-i că îi reproșează acest aspect ,,FC-ul”, că este într-o situație dificilă față de avocat și că nu li s-a întâmplat niciodată așa ceva”, mai arată DNA.

„Judecătorul a făcut tot ceea ce se putea face”

În februarie 2024, Hideg a fost condamnat pe fond la 4 ani de închisoare. La o întâlnire ulterioară, Dumitru Dumbravă i-a spus lui Hideg că „judecătorul a făcut tot ceea ce se putea face și că au obținut maximul din ceea ce se putea obține, lăsând de înțeles că orientarea pedepsei spre minim și soluția în ceea ce privește firma SC Sanimed Internațional Impex SRL sunt rezultatul influenței pe care au exercitat-o asupra judecătorului de caz, magistrat cu privire la care a reiterat faptul că a fost elevul avocatului Trăilă Doru – Florel și a făcut „un compromis absolut rezonabil”.

Conform DNA, Dumbravă i-a reproșat lui Hideg că nu a făcut plățile asumate și că l-a pus într-o situație „nasoală” față de avocat, precizându-i în mod repetat că e prima dată când i se întâmplă așa ceva și că „FC-ul” este supărat. De asemenea, Dumbravă i-a lăsat de înțeles că situația se poate rezolva la Curtea de Apel București, dar că pentru aceasta ar trebui plătit atât „prejudiciul”, cât și sumele datorate sub formă de onorariu avocat.

„Lucrez din 2018 cu el și nu s-a mai întâmplat” – STENOGRAME

În ordonanța de urmărire penală, procurorii au inclus și stenograme:

  • „(…) D.D: Deci asta-i una cu acoperirea prejudiciului și doi, să rezolvați problema cu asta. Deci și FC-ul are o problemă cu asta…și…și…
  • H.R.C.: Păi, eu nu v-am spus că …[neinteligibil]…
  • T.D.V.: Păi și…[neinteligibil]…până la urmă?
  • H.R.C.: Eu am…
  • D.D: Nu-mi reproșează mie că nu suntem în relația asta. Dar cumva mă simt eu nasol. Pentru că e prima dată când se întâmplă așa ceva. Lucrez din 2018 cu el și nu s-a mai întâmplat.
  • H.R.C.: Aici am vorbit la început v-am spus.
  • D.D: Mda!
  • H.R.C.: Că eu nu pot aici. După aia întrebam. Mă duceam la țigani, mă împrumutam. Am zis… Ă… Zice:„Nu!”.
  • D.D: …[neinteligibil, vorbește în același timp cu H.R.C.]… dar nu trebuia cumva să… adică din… de la prima nu trebuia să mai semnați cu el ceva, nu știu.
  • H.R.C.: Păi, i-am zis: „Uite…!” Eu i-am zis: „Dacă vrei, ți-i aduc aici!” El zice: „Nu! Pe factură.” „Păi n-am, omule, bani. De unde?”
  • D.D: Nu, nu.. Nu se fac… niciodată așa ceva.
  • H.R.C.: Păi, vedeți!? Dar credeți-mă…
  • D.D: Gândiți-vă că e într-un circuit. Păi vă spun că noi… Ați văzut ce… e colegul luat.
  • H.R.C.: Nu știu.
  • D.D: Și eu sunt la rândul meu subiect pe multe… adică se uită lumea să vadă… m-ar… în piața publică m-ar spânzura, să vadă că am ceva cu cash, cu bani negri cu nu știu ce. Deci, eu nu… Încă o dată, îmi iau din banii mei apă, d-asta am și stabilit… Nici… Am plecat acum, am stat o săptămână în Emirate. Totul a fost pe card personal și pe banii mei. Nu vreau să vină ANAF-ul sau cine știe, trimis de nu știu cine, să mă întrebe: „Da’ hai, ce-ai făcut? Cum ai făcut?”
  • H.R.C.: Și în schimb eu… eu am fost foarte prompt și cinstit de la început cu problema asta. Deci cu toată lumea.
  • D.D: Nu-i problemă, numai v-am spus.
  • H.R.C.: I-am spus și avocatului, lu’ DORU, lu ’domnul… că eu i-am spus: „Vezi că asta e problema mea, ajută-mă!” Octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie.
  • D.D: Însă…
  • H.R.C.: S-a întâmplat. Eu n-am reușit deloc-deloc. Și acuma am toate alea blocate, patru conturi. Am o proprietate, care deja am acuma client la ea, vrea să o cumpere, dar dacă nu îi semnez actele, că vrea… vreau să vând o casă, tot în ideea să-mi deblochez… că și firma are probleme. De abia am avut bani de salarii în 15…
  • D.D: Vă cred, că…”.

„Nu se fac așa afaceri”

Tot în contextul hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul București, Hideg a avut mai multe întâlniri cu avocatul Trăilă, care i-a spus că „șeful domnului Dumbravă” (Florian Coldea) „a fost cel mai supărat” și că i-ar fi transmis că este un fraier și că „nu se fac așa afaceri”.

Într-o altă discuție, avocatul Trăilă i-a spus lui Hideg că au găsit „o soluție care să îl avantajeze la instanță, dar că „șeful” este supărat pentru că nu a făcut plățile” și că dacă nu își respectă obligațiile asumate ar putea să nu mai beneficieze de ajutorul lor, mai arată DNA.

În discuție, Trăilă i-ar fi subliniat lui Hideg că Florian Coldea este o persoană categorică, obișnuită să dea dispoziții, conform stenogramelor:

  • „(…) T.D.F.: Reacția domnului celălalt a fost destul de categorică. El e o persoană, așa, mai dintr-o bucată și care e obișnuit să dea dispoziții, din ce m-am prins eu și…
  • H.R.C.: Da.
  • T.D.F.: Ele trebuie executate. Cam așa vede lucrurile.
  • H.R.C.: Și…
  • T.D.F.: Că dacă ești șef toată viața…
  • H.R.C.: Asta este… mă execută …[râde]…
  • T.D.F.: Nu, nu. Dispozițiile să fie executate, nu oamenii. …[râde]…
  • H.R.C.: Da, da’ sunt…
  • T.D.F.: Ce simpatic sunteți!
  • H.R.C.: Deci…[neinteligibil]… v-a zis să mă lăsați în pace.
  • T.D.F.: Ă… cumva, dar …ă… el e un om cum v-am spus. E un om… e un om care e dintr-o bucată și așa e el învățat. Structurile militare sunt pe tema asta de …[neinteligibil]…
  • H.R.C.: Nu cred că puteam să nimeresc o perioadă atât de proastă. Și ă… Să zicem, am o casă de vânzare și nu o cumpără nimeni de… peste un an. Am conturile blocate acolo, am și acolo o proprietate, vreau și pe asta s-o pun, da’ trebuie să fac niște procuri speciale. …[poftează]… Cu ăștia… îmi promit că vin și uite, că m-au încurcat, că dacă ei nu spunea că nu vin, cu banu’…
  • T.D.F.: Îhî!”.”.

„Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero”

O altă discuție între Hideg și generalul Dumitru Dumbravă:

  • „(…)D.D: Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta …[neinteligibil]… e sfârșit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administrație. Se vor schimba adică…credeți-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeți din dinți. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administrație, după aia știm cu cine vorbești: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeți-mă!
  • H.R.C.: Bun! Și atunci…
  • D.D: În administrația locală… altfel… vorbim acuma… Deci eu vă spun că am văzut filmul. Vorbim acuma pe nișa asta, batem palma, facem, primim promisiuni că nu știu ce.
  • T.D.V.: Nu se face …[neinteligibil]…
  • D.D: Și după ce se termină alegerile și se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero și avem un mare hanicap, pentru că venim: „A! Păi voi ați fost cu… ăialalții!”.
  • T.D.V.: Exact! (…)”.

Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro. În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecinţe deosebit de grave şi pentru infracțiunea de spălare a banilor.

CITEȘTE ȘI: Dosarul Coldea-Dumbravă: Primele informații oficiale transmise de DNA. Acuzații de trafic de influență și spălare de bani

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro