Un motiv in plus sa iesim in strada: aerul pe care il respiram inauntrul cladirilor ne afecteaza functiile cognitive, spun cercetatorii de la Harvard
Petrecem aproximativ 90% din timp inauntrul cladirilor – fie ca este vorba despre spatiul de lucru sau cel de locuit – spatii in care, din cauza materialelor de constructii folosite, aerul este de multe ori mai poluat decat aerul din centrul orasului, noteaza popsci.com.
Desi multe cladiri folosesc diferite sisteme pentru imbunatatirea calitatii aerului, cercetatorii pun sub semnul intrebarii calitatea aerului de interior, afectat de compozitia chimica a substantelor si materialelor folosite in constructii, si cerceteaza care sunt efectele adverse cauzate de acest mediu asupra sanatatii umane.
Ultimele cercetari efectuate, in acest sens, sunt intreprinse de un grup de experti de la Harvard, care sustin ca aerul respirat in interiorul cladirilor conventionale „reduce drastic” functiile cognitive si limiteaza performantele intelectuale ale angajatilor, noteaza autorii studiului publicat saptamana trecuta in jurnalul „Environmental Health Perspective„.
La studiu au participat 24 de angajati care au fost pusi sa isi efectueze sarcinile de lucru timp de 6 zile intr-un mediu controlat de catre experti: in fiecare zi cercetatorii au schimbat nivelul dioxidului de carbon si al compusilor organici volatili din aerul respirat in spatiile in care avea loc experimentul.
Participantii la test au fost supusi zilnic unor teste pentru masurarea performantelor cognitive, relevante pentru responsabilitatile acestora de lucru, nefiind insa informati de schimbarea calitatii aerului respirat.
Zilele in care a loc experimentul nu au influentat in niciun fel performanta cognitiva a acestora, scrie arstechnica.com.
Cercetatorii au fost uimiti de rezultatele obtinute in urma experimentului: in zilele in care calitatea aerului respirat continea un nivel minim de dioxid de carbon si compusi organici volatili, participantii la test au obtinut rezultate cu 61% mai bune decat in restul zilelor.
Calitatea aerului are o mare influenta asupra capacitatilor cognitive, cel putin pe termen scurt, conchid cercetatorii, care planuiesc in viitor sa faca experimente similare in medii obisnuite de lucru cu scopul de a afla care sunt efectele secundare de lunga durata asupra capacitatilor cognitive umane in urma inhalarii aerului inchis din interiorul cladirilor conventionale, adauga popsci.com.