Sari direct la conținut

Un nepalez și un britanic au stabilit noi recorduri pentru cele mai multe urcări pe Everest

HotNews.ro
Tabăra de alpiniști la baza muntelui Everest, Foto: Purnima SHRESTHA / AFP / Profimedia
Tabăra de alpiniști la baza muntelui Everest, Foto: Purnima SHRESTHA / AFP / Profimedia

Ghidul nepalez Kami Rita Sherpa, în vârstă de 54 de ani a urcat pentru a 29-a oară pe vârful Everest, cel mai înalt din lume, în timp ce alpinistul britanic Ken Cool, în vârstă de 50 de ani, a ajuns pentru a 18-a oră pe vârful aflat la altitudinea de 8.849, stabilit noi recorduri pentru cele mai multe urcări, respectiv cele mai multe efectuate de un străin, au transmis duminică oficialii locali citați de Reuters.

Ei au fost în expediții separate, îndrumându-și clienții când au atins această performanță.

„El continuă să meargă și să meargă… uimitor tip!”, a spus Garrett Madison, de la compania de organizare a expedițiilor din SUA, Madison Mountaineering, despre ghidul nepalez.

Madison a făcut echipă cu Kami Rita pentru a escalada vârfurile Everest, Lhotse și K2 în 2014.

K2, situat în Pakistan, este al doilea cel mai înalt munte din lume, iar Lhotse din Nepal este al patrulea ca înalțime.

Lukas Furtenbach de la operatorul de expediții austriac Furtenbach Adventures a numit isprava lui Cool remarcabilă.

„El este o parte fundamentală a industriei de ghizi a Everestului. Kenton Cool este o instituție”, a declarat Furtenbach, care conduce o expediție din partea chineză a Everestului.

Ambii alpiniști au folosit traseul Southeast Ridge până la vârf.

Inițiat de primii cuceritori ai vârfului, neozeelandezul Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay în 1953, traseul rămâne cea mai populară cale către vârf.

Kami Rita a urcat pentru prima dată pe Everest în 1994 și a făcut acest lucru aproape în fiecare an de atunci, cu excepția a trei ani când autoritățile au închis muntele din diverse motive. El urcat pe munte de două ori anul trecut.

Alpinismul este o activitate turistică majoră și o sursă de venit, precum și de locuri de muncă pentru Nepal, care găzduiește opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din lume, inclusiv Everestul.

Nepal a eliberat 414 permise, fiecare costând 11.000 de dolari, alpiniștilor pentru sezonul de alpinism care se încheie luna aceasta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro