Sari direct la conținut

Un nou algoritm IA are potențialul de a identifica noua Terra mult mai eficient decât metodele actuale

HotNews.ro
Telescopul PLATO, Foto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia
Telescopul PLATO, Foto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

​Identificarea planetelor similare cu Terra nu este deloc o misiune facilă. Dificultatea vine, în special, ca urmare a activității solare intense a stelelor în jurul cărora acestea orbitează. Există însă o soluție pentru a facilita misiunea astronomilor, iar ajutorul ar putea veni din partea inteligenței artificiale.

Anunțul a fost făcut de un grup internațional de oameni de știință, într-un studiu care a fost acceptat pentru publicare în revista Astronomy & Astrophysics și care, în acest moment, este disponibil pe platforma ArXiv.

Autorii studiului susțin că au creat un algoritm prin care un program de inteligență artificială poate sorta cantități uriașe de date și care poate detecta planetele similare Terrei folosind metoda velocităţii radiale. Metoda nu este una noua. Ea a fost folosită până în prezent pentru identificare a sute de exoplanete. Însă niciodată nu a fost folosită în cadrul unui algoritm similar.

Ce înseamnă metoda velocității radiale? Ei bine, ea constă nu în căutarea semnelor planetelor în sine, ci în observarea unei stele pentru semne de mișcare. Acest lucru este dedus prin folosirea unui spectometru pentru a măsura oscilaţiile spectrale din orbită (către capătul roșu sau albastru al spectrului), cauzate de gravitaţia stelei în jurul căreia orbitează planetele.

Pentru a testa algoritmul, specialiștii au creat modele fidele ale unor stele aflata în apropierea Terrei: soarele nostru, Alfa Centauri B (situată la 4,3 ani lumină de Terra) și Tau Ceti (situată la 12 ani lumină față de Terra). Aceștia au introdus semnale simulate ale unor planete, iar algoritmul creat de ei a reușit să identifice cu succes planetele care aveau o orbită cuprinsă între 10 și 550 de zile în jurul Soarelui, între 10 și 300 de zile în jurul Alfa Centauri B și între 10 și 350 de zile în jurul Tau Ceti.

De menționat că, în prezent, prin metodele tradiționale, în jurul stelei Alfa Centauri B au fost detectate mai multe exoplanete, însă această informație nu a fost confirmată. În ceea ce privește steaua Tau Ceti, aceasta ar fi orbitată de opt exoplanete, însă nici acestea nu au fost confirmate încă.

Algoritmul a reușit nu doar să identifice orbite ale unor planete similare cu Terra. Oamenii de știință afirmă că metoda lor s-a dovedit eficientă pentru a identifica planetele cu dimensiuni de până la patru ori mai mari ca ale Terrei, toate în zona propice vieții de pe orbita respectivelor stele.

Specialiștii consideră că acesta ar putea fi doar un prim pas în încercarea de a descoperi planete similare Terrei. Ei sunt de părere că noi metode de detectare a unor astfel de planete pot fi integrate în algoritmi IA (metoda tranzitului, fotometria spațială șamd.), iar rezultatele s-ar putea dovedi spectaculoase.

Ei adaugă faptul că telescopul spațial PLATO, al celor de la Agenția Spațială Europeană, telescop care urmează să fie lansat în anul 2026, va putea oferi date care, folosind astfel de algoritmi, ar putea duce la identificarea unor noi Terre. PLATO va fi plasat în punctul Lagrange 2, pe partea opusă a Pământului față de Soare, acolo de unde se estimează că va observa cel puțin un milion de stele, în căutarea unor posibile noi Pământuri.

În prezent, numărul exoplanetelor confirmate a ajuns la 5.632, dintre care 201 sunt planete solide, cu dimensiuni similare cu ale Terrei.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro