Sari direct la conținut

Un nou avertisment sumbru, care ar putea afecta UE în cazul unei confruntări cu Kremlinul: Rusia va produce cu 30% mai multe obuze decât toate țările membre la un loc

HotNews.ro
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan
Obuze de artilerie, Foto: DreamsTime / Swathi Mohan

Rusia va putea produce anul viitor cu 30% mai multe obuze de artilerie decât toate statele membre ale UE la un loc, a declarat ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha, la o conferință de presă la Kiev pe 9 noiembrie, relatează Kyiv Indepenent, în timp ce avertismentele privind lipsa armelor și soldaților ai Europei pentru a se apăra într-un posibil război se înmulțesc.

„Conform serviciilor de informații ucrainene, folosind informațiile pe care le avem, dacă nu există un răspuns sau o prevenire adecvată, Rusia va putea produce cu 30% mai multe obuze de artilerie decât toate țările Uniunii Europene la un loc”, a spus el, potrivit Ukrinform.

Sîbiha a cerut acțiuni internaționale pentru a restrânge capacitatea industrială a Rusiei. 

Astfel, nu numai că UE nu reușește să își mărească producția de armament, dar nu reușește onici să încetinească producția Rusiei de muniție.

„În primul rând, aici mă refer la flota din umbră, care ajută Rusia să eludeze sancțiunile și să continue să facă comerț cu resurse energetice, petrol. Este foarte important ca întărirea politicii de sancțiuni a UE a aliaților noștri să se concentreze pe acest aspect”, spuse el.

Lipsa muniției a fost mult timp un motiv de îngrijorare în Ucraina, dar în acest an a fost la cote maxime. 

UE nu și-a îndeplinit promisiunea de a produce 1 milion de obuze de artilerie între martie 2023 și 2024, în timp ce disputele de la Washington au dus la o întârziere gravă a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari.

Mai multe țări au susținut o inițiativă condusă de Cehia de a cumpăra 800.000 de obuze pentru Ucraina, propusă în februarie anul acesta. 

În martie, UE a alocat 500 de milioane de euro pentru a spori capacitatea de producție de muniție a UE la 2 milioane de obuze pe an până la sfârșitul anului 2025.

De altfel, Comisia Europeană a aprobat alocarea a alocarea a 47 de milioane de euro pentru o nouă fabrică de pulberi militare în România. România nu are în acest moment capacitatea completă să producă muniție de calibru NATO de 155 de milimetri.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, spune că fabrica din România, construită cu Rheinmetall, va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.

Cu toate acestea, lideri occidentali din toată lumea precum și rapoarte arată că în cazul unui conflict cu Rusia, UE se clatină când vine vorba de capacități. 

În pofida creşterii cheltuielilor de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit unui studiu publicat vineri de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), think-tank britanic, Europa duce lipsă de personal militar, iar capacităţile sale de apărare rămân inadecvate.

Principalele forţe armate ale Europei „rămân subdimensionate”,  în timp ce „industria de apărare a Europei s-a contractat”.

În prezent, jumătate din comenzile ţărilor europene membre ale NATO sunt adresate companiilor europene, faţă de 34% pentru sistemele americane.

În octombrie, generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges avertiza că nici alianța NATO nu dispune în prezent de apărare antiaeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitate pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro