Sari direct la conținut

Un nou caz Crulic: Doi senatori italieni cer clarificari cu privire la decesul suspect al lui Cristian Lupu intr-o cazarma de politie de langa Roma

HotNews.ro

Pe data de 14 mai, doi senatori italieni, Donatella Poretti si Marco Perduca, au inaintat o interpelare adresata guvernului Berlusconi, cu privire la presupusa sinucidere a romanului Cristian Lupu intr-o cazarma in arestul unui post de politie din orasul italian Fontana Liri.

Interpelarea a fost depusa la Parlamentul italian, spre a fi examinata de catre ministrul de interne, Roberto Maroni si cel al apararii, Ignazio La Russa. In semnalarea depusa, senatorii Poretti si Perduca cer interventia celor doi ministri spre a elucida cazul tanarului roman Cristian Lupu, de numai 28 de ani, mort in urma unei caderi de la inaltime in cazarma de langa Frosinone, nu departe de Roma.

Senatoarea Donatella Poretti (Partidul Radical) ne-a acordat un interviu in exclusivitate, in care arata cum a luat cunostinta de cazul romanului si ce efect va putea avea interpelarea depusa de ea si de colegul ei, senatorul PD-radical Marco Perduca.

Donatella Poretti: Am depus interpelarea potrivit prevederilor legale, la biroul Senatului. Am solicitat celor doi ministri interesati, cel de interne si al apararii, sa se mobilizeze cat mai curand posibil, spre a clarifica aspectele privind moartea violenta a tanarului roman. Am cerut sa fie identificate si sanctionate eventualele responsabilitati.

Rep: Cum ati luat cunostinta de moartea romanului?

D.P.: Printr-o asociatie care se ocupa de apararea drepturilor omului, EveryOne. Asociatia monitorizeaza mai multe cazuri de incalcare a drepturilor omului si discriminare. Am intrat in contact cu unul dintre membri, Matteo Pegoraro. El urmareste si cazul romanului.

Rep: Cum credeti ca a murit Cristian Lupu?

D.P. Nu este deloc clar ceea ce s-a intamplat. Dovada este modul discordant in care a fost prezentata de catre mass media presupusa sinucidere. Agentia Ansa a difuzat stirea ca s-ar fi aruncat de la fereastra, dar agentia Omniroma a scris ca s-a aruncat de pe scari, in timp ce era intr-o sala de asteptare. Presa a relatat faptul ca tanarul era foarte confuz cand a fost arestat. Eu vreau sa stiu, daca era intr-o stare de confuzie evidenta, de ce nu era sub control? De ce nu a verificat nimeni starea lui fizica, psihica? Mai ales ca, tocmai se pregateau sa-i dea drumul. Deci isi dadusera seama ca nu aveau motiv sa-l mai tina in inchisoare. Daca nu era vinovat, de ce s-ar fi sinucis chiar in momentul eliberarii?

Rep.: S-a vorbit, de asemenea, despre un examen succint si incomplet al cadavrului..

D.P. O persoana de incredere din cadrul Primariei din Fontana Liri a declarat Asociatiei EveryOne ca „nu a fost efectuata o autopsie detaliata asupra corpului tanarului, ci numai o examinare sumara din partea unui medic legist al Procuraturii”.

Rep: Cu cateva zile inainte, un alt roman de 20 de ani s-a spanzurat in inchisoarea Mammagialla, la Viterbo. Se intampla des astfel de decese in Italia?

D.P.Astfel de cazuri nu trebuie generalizate. Desigur, se mai intampla ca, mai ales in situatii extreme, precum cele din inchisori, sa se ajunga si la acte de auto-agresiune din partea detinutilor.

Rep: Cand sperati sa obtineti un raspuns la interpelarea dvs, din partea ministrilor interesati?

D.P. Nu exista o regula precisa, deci nu stiu cand vor raspunde cei doi ministri. Dar eu am facut deja primul pas, care e cel mai important. Esential este sa fie demarata procedura de verificare, pentru a afla ce s-a intamplat cu adevarat in acea zi.

Rep: Guvernul italian a fost acuzat ca ar avea o pozitie foarte dura fata de imigranti, in special fata de romani. Considerati ca in Italia exista o „chestiune a romanilor”?

D.P. Nu, nu cred ca exista o chestiune reala a romanilor. Dar exista riscul sa existe o chestiune a romanilor in presa din Italia. Intr-adevar, guvernul a castigat alegerile si datorita pozitiei avute in domeniul sigurantei publice. Dar situatia sigurantei publice trebuie abordata prin masuri de guvernare fara a se alimenta frica populatiei. Nevoia de siguranta publica este justificata si democratica, iar guvernul trebuie sa o satisfaca. Daca este alimentata insa cu o conotatie de teroare devine un cerc vicios din care nu se mai poate iesi.

In urma decesului tanarului Cristian Lupu, carabinierii din Frosinone au dat publicitatii un comunicat unde se arata ca: „in timp ce se gasea in sala de asteptare impreuna cu un militar, (Cristian Lupu, n.red.) s-a repezit brusc pe casa scarilor, lansandu-se in gol, ducand astfel pana la capat acest gest nesabuit”.

Asociatia EveryOne s-a mobilizat pentru a afla dinamica exacta a evenimentelor: „Vrem clarificari. Mai multe organizatii de aparare a drepturilor omului, printre care Amnesty International, au semnalat si condamnat in repetate randuri, abuzurile fortelor de ordine fata de imigranti, declansate in special asupra tiganilor si romanilor”, se arata intr-un document semnat de liderii asociatiei EveryOne. „Noi insine am constatat cu ochii nostri mai multe cazuri de violenta din partea agentilor de politie asupra cetatenilor romani. Vrem ca sa fie identificate eventualele responsabilitati – de orice natura ar fi ele – in cazul romanului decedat si macar o data lumina adevarului sa castige in fata intunericului urii xenofobe”.

Am solicitat o declaratie din partea ambasadei si consulatului roman, insa deocamdata nu au raspuns.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro