Sari direct la conținut

Un nou "caz Crulic"? Un detinut roman a murit dupa 50 de zile de greva foamei intr-o inchisoare din Italia

HotNews.ro

Un detinut roman de 38 de ani, Virgil Cristian Pop, originar din Bucuresti, a murit luni dimineata in spitalul „Vito Fazzi” din orasul Lecce (regiunea Puglia), dupa 50 de zile de greva foamei. Potrivit ANSA, romanul ispasea o pedeapsa definitiva pentru furt, dar a sustinut mereu ca este nevinovat. La sfarsitul anului 2011, el fusese transferat dintr-o inchisoare din Benevento la penitenciarul din Lecce.

Acum 50 de zile, la sfarsitul lunii martie, pentru a protesta impotriva unei condamnari pe care o considera nedreapta, Virgil Pop a decis sa intre in greva foamei, pentru a atrage atentia asupra cazului sau. El a declarat ca va inceta greva foamei numai daca ii va fi suspendata pedeapsa.

„Si-a smuls acul de la perfuzie din brat, acum patru zile, in inchisoare”, a povestit doctorul Rima, medicul penitenciarului din Lecce, citat de „La Gazzetta del Mezzogiorno”.

Starea sa s-a agravat in ultimele zile, mai ales din cauza faptului ca romanul nu s-a lasat convins sa renunte la decizia sa de a nu se mai atinge de mancare.” Refuza categoric sa se atinga de mancare, voia sa vorbeasca cu un magistrat. Repeta mereu: „Magistratul trebuie sa ma asculte, el ma va elibera”, a mai povestit medicul. Rima a mai declarat ca Virgil Pop era vizitat in fiecare zi de un medic, de un psiholog si de un psihiatru. Numai in urma cu patru zile, medicii penitenciarului au decis transferarea romanului in spital.

Procuratura a deschis o ancheta, iar un medic legist va stabili cu exactitate cauza mortii, dupa efectuarea autopsiei. Dosarul medical al romanului a fost sechestrat de autoritati.

Un nou caz Crulic?

Reamintim ca un alt roman, Daniel Claudiu Crulic, in varsta de 33 de ani, a murit la inceputul anului 2008 intr-o inchisoare din Cracovia, dupa ce statuse doua luni in greva foamei, sustinand ca este nevinovat. El fusese arestat in septembrie 2007 impreuna cu prietena sa, fiind acuzati ca ar fi furat portofelul unui judecator. In inchisoare, Crulic a sustinut ca este nevinovat si a intrat in greva foamei.

El a incetat din viata la data de 18 ianuarie 2008, la patru zile dupa ce un tribunal decisese hranirea sa prin perfuzii. Autoritatile romane au aflat de acest caz abia dupa moartea romanului. Familia Crulic a anuntat, la vremea respectiva, ca intentioneaza sa dea in judecata autoritatile poloneze si MAE roman.

Cazul s-a lasat cu sanctiuni pentru consulul si ambasadorul Romaniei in Polonia, dar si cu demisia ministrului de Externe de atunci, Adrian Cioroianu.

Trei responsabili ai spitalului penitenciarului polonez unde a murit Daniel Crulic au fost pusi sub acuzare, fiind considerati vinovati ca nu au acordat asistenta medicala unei persoane aflate in pericol sa moara. Cei trei risca fiecare cate 5 ani de inchisoare, potrivit AFP.

UPDATE 18.27 MAE: Misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia nu au fost notificate, conform uzantelor, de catre autoritatile italiene

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) spune, intr-un comunicat remis redactiei, ca „misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia nu au fost notificate, conform uzantelor, de catre autoritatile italiene asupra arestarii si ulterior transferului in spitalul penitenciarului a cetateanului roman la care faceti referire”.

Reprezentantii MAE mai spun ca „pana la ora actuala, nu a fost identificata vreo solicitare scrisa pe care cetateanul roman sa o fi transmis Ambasadei sau oficiilor consulare din Italia, iar ministrul Andrei Marga a dat instructiuni Ambasadei Romaniei in Italia sa ceara explicatii ministrului de externe si ministrului justitiei din Italia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro