Sari direct la conținut

Un nou deces suspect în Rusia. Fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova, decorat de Putin, a murit după ce a căzut pe scări

HotNews.ro
Anatoly Gerashchenko, expert în aviație și fost șef al Institutului de Aviație din Moscova, Foto: Vladimir Fedorenko / WillWest News / Profimedia
Anatoly Gerashchenko, expert în aviație și fost șef al Institutului de Aviație din Moscova, Foto: Vladimir Fedorenko / WillWest News / Profimedia

Anatoly Gerashchenko, expert în aviație și fost șef al Institutului de Aviație din Moscova, este ultimul oficial din Rusia decedat în circumstanțe misterioase. Bărbatul, în vârstă de 73 de ani, a căzut pe scări în sediul institutului, scrie The Daily Beast, care citează Izvestia, cel mai vechi cotidian din Rusia. Este ultimul pe lista deceselor suspecte ale unor influenți oameni de afaceri din Rusia, de la invazia în Ucraina, în 24 februarie.

Anatoly Gerashchenko, fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova, a murit marți după ce a căzut în sediul institutului din capitala Rusiei, Izvestia notând, citând o sursă anonimă, că Gherașcenko „a căzut de la mare înălțime”, „câteva etaje de scări”.

El a fost declarat decedat de către medicii sosiți la fața locului.

Biroul de presă al Institutului de Aviație din Moscova (MAI) a transmis o declarație în care spune că a fost vorba despre „un accident”, fiind „o pierdere colosală pentru MAI și pentru comunitatea științifică și pedagogică”.

Cine a fost Anatoly Gerashchenko

Recent, Gherashcenko ocupase postul de consilier al rectorului Institutului de Aviație din Moscova.

Anatoly Gerashchenko a lucrat la MAI timp de 45 de ani.

În perioada 1977-2007, el a fost inginer principal, mecanic șef, prorector, iar din 2007 și până în 2015 a fost rector al instituției. A publicat peste 100 de lucrări și articole științifice.

De asemenea, el a fost premiat de mai multe ori de guvernul rus, primind, printre altele, Ordinul de Onoare, medalia Ordinului Meritul pentru Patrie, clasa I, și medalia Ordinului Meritul pentru Patrie, clasa a II-a.

Lunga listă deceselor misterioase din Rusia

Decesul fostului șef al Institutului de Aviație din Moscova vine la mai puțin de două săptămâni de la moartea lui Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, director general al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, care a căzut dintr-o ambarcațiune aflată în viteză.

Cu doar câteva zile înainte, Pechorin participase la Forumul Economic de Est (5-8 septembrie), găzduit la Valdivostok de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. La acel eveniment, Pechorin a vorbit în timpul unei sesiuni intitulate „Fiecare are propriul drum: Logistica unei lumi schimbate”.

Acestea sunt doar cele mai recente dintr-un șir de decese suspecte în rândul oficialilor și directorilor din energie sau tehnologie din Rusia, notează The Daily Beast.

La începutul acestei luni, președintele Consiliului de Administrație al companiei ruse Lukoil, Ravil Maganov (68 de ani), a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, anunța agenția Tass, care susținea că a fost vorba despre o sinucidere.

Din 1993, Maganov lucrase în Lukoil în diferite funcții de conducere, fiind primul vicepreședinte executiv, și a supravegheat blocul de explorare și producție. În 2020, Consiliul de Administrație al Lukoil l-a numit pe Maganov președinte în locul lui Valery Greifer, care a murit în aprilie 2020.

La începutul lunii martie, la câteva zile după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, Lukoil a cerut „încetarea rapidă a războiului”, fiind prima mare companie națională care s-a opus invaziei rusești.

Maganov nu a fost primul oficial Lukoil care a murit în circumstanțe suspecte, de la declanșarea războiului din Ucraina.

Fostul manager Aleksandr Subbotin a fost găsit mort în subsolul unei reședințe dintr-o suburbie a Moscovei, în luna mai. Presa din Rusia a scris că locuința îi aparținea unui autoproclamat vindecător, Shaman Magua, care practica ritualuri de purificare.

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe ciudate de la izbucnirea războiului din Ucraina, în 24 februarie. Toți au în comun legături strânse cu Kremlinul, bogăție imensă, o conexiune cu gazul rusesc și o poziție împotriva războiului față de Ucraina.

Acest lucru a stârnit suspiciunile anchetatorilor internaționali, care încep să creadă că aceste decese ar fi putut, de fapt, să fi fost sinucideri înscenate sau asasinate din cauza poziției lor față de agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei sau a legăturilor lor cu corupția în compania rusă de gaze Gazprom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro